Valentin Vidu - Mediafax
2475 vizualizări 9 mai 2013

Japonia a protestat pe lângă China în urma publicării în ediţia de miercuri a ziarului oficial chinez Cotidianul Poporului a unui lung articol ce punea în discuţie suveranitatea niponă asupra Insulei Okinawa, relatează AFP.

Principalul ziar chinez de stat a publicat în ediţia de miercuri un apel din partea unor universitari la "reconsiderarea" suveranităţii Japoniei asupra acestei insule din sudul arhipelagului japonez, o insulă pe care se află baze americane.

"Am protestat, la Tokyo şi la Beijing, în urma acestui apel şi faţă de comentariul ministerului (chinez) de Externe", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul Departamentului pentru afaceri chineze al Cancelariei japoneze.

"Am anunţat că, dacă Guvernul chinez împărtăşeşte aceste puncte de vedere ce constau în punerea la îndoială a suveranităţii Japoniei asupra (Insulei) Okinawa, noi nu le vom accepta niciodată", a adăugat acest oficial, potrivit căruia oficiali chinezi au răspuns că "punctele de vedere din acest comentariu reflectă doar opiniile autorilor".

"A venit timpul reconsiderării problemelor nesoluţionate cu privire la Insulele Ryukyu", au scris Zhang Haipeng şi Li Guoqiang, cercetători la Academia chineză pentru Ştiinţe Sociale (CASS).

Cei doi universitari au revenit în special asupra Tratatului de la Shimonoseki (17 aprilie 1895), care încheia un scurt război chinezo-japonez, în perioada 1894-1895, pierdut de dinastia manciuriană Qing, slăbită la acea vreme.

China a trăit în acea perioadă ca pe o umilire puternică semnarea acestui tratat "inegal" ce o obliga să cedeze Japoniei, consacrată drept putere imperialistă, teritorii ca Insula Formosa (Taiwan), după aproximativ 15 ani de la înglobarea Insulelor Ryukyu în Imperiul japonez.

Întrebată miercuri dacă China consideră că Insulele Ryukyu aparţin Japoniei, Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, a refuzat să răspundă în mod clar. "Universitarii se interesează de mult timp de istoria (Insulei) Okinawa şi (arhipelagului) Ryukyu", a răspuns ea.

Chunying a profitat în schimb de ocazie pentru a aminti că Beijingul revendică în continuare arhipelagul Senkaku (numit Diaoyu de China) în Marea Chinei de Est. "Dar Insulele Diaoyu fac parte din teritoriul ireductibil al Chinei şi nu au făcut niciodată parte din Ryukyu sau Okinawa", a spus ea.

În opinia sinologului Willy Lam, articolul face parte dintr-un "război psihologic" în curs şi serveşte Chinei să "exercite o nouă presiune cu scopul de a obliga Guvernul japonez la concesii asupra Insulelor Senkaku".

Situat între Japonia şi Taiwan, arhipelagul subtropical Ryukyu a fost iniţial, într-o istorie dureroasă, vasalul Chinei, după care a trecut sub suzeranitate japoneză.

Acest mic regat independent şi prosper, care a plătit mult timp tribut Chinei, a fost integrat în Imperiul japonez în 1879 şi a devenit o prefectură din Okinawa.

Citește și: