Gandul.info
Andrei Ionascu
1133 vizualizări 10 nov 2017

"Este evident acum că, prin luarea unor astfel de decizii, membrii NATO s-au inspirat din strategiile din epoca Războiului Rece. Structura nord-atlantică este o copie a structurii care a existat până în 2002 şi a fost responsabilă de desfăşurarea forţelor americane din Statele Unite în Europa, asigurând apărarea şi protecţia comunicaţiilor navale existente şi organizarea războiului anti-submarin, în timp util şi în condiţii de siguranţă. În ceea ce priveşte consecinţele militare ale acestor măsuri, va trebui să aşteptăm şi să vedem cum vor fi prezentate aceste decizii în cadrul următoarei reuniuni a miniştrilor Apărării din luna februarie anul viitor", a spus Gruşko.

Diplomatul rus consideră că principala forţă motrice din spatele tuturor eforturilor NATO de a-şi adapta şi transforma potenţialul militar este o confruntare cu Rusia.

"Deşi măsurile de ajustare a potenţialului militar al NATO este explicat prin nevoia de a combate ameninţările din toate direcţiile, este evident că obiectivul de a confrunta Rusia stă în centrul acestor eforturi", a mai spus Aleksandr Gruşko.

Joi, statele membre NATO au căzut de acord să înfiinţeze două noi comandamente militare - un comandament atlantic şi un comandament logistic- pentru a proteja Europa în cazul unui conflict cu Rusia.

Citește și: