Andrei Ionascu
2818 vizualizări 29 nov 2017

"Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată în Marea de Est (Marea Japoniei) din apropiere de Pyongsong, provincia Pyongan de Sud. Racheta a zburat pe o distanţă de aproximativ 960 de kilometri, capacitatea fiind de aproximativ 4500 de kilometri", a transmis Statul Major al armatei sud-coreene.

Se pare că racheta a fost lansată dintr-un unghi înclinat. În aceste condiţii, dacă ar fi fost lansată din poziţia standard, racheta balistică ar fi putut parcurge peste 10.000 de kilometri, având în vedere altitudinea maximă. Aceasta situaţie ar pune în raza de acţiune zona Hawaii, unde se află forţele americane din Oceanul Pacific.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Robert Manning, a precizat: "Evaluarea iniţială indică faptul că este vorba despre o rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Racheta a zburat aproximativ 1.000 de kilometri, înainte de a ateriza în zona economica exclusivă a Japoniei. Lucrăm împreună cu partenerii noştri pentru o evaluare mai detaliată a lansării. Comandamentul american de apărare aerospaţială (NORAD) a stabilit că lansarea rachetei din Coreea de Nord nu a reprezentat o ameninţare pentru America de Nord, pentru teritoriile noastre sau pentru aliaţii noştri. Angajamentul nostru faţă de apărarea aliaţilor, inclusiv Coreea de Sud şi Japonia, de aceste ameninţări rămâne ferm. Suntem pregătiţi să ne apăram de orice atac sau provocare".

Coreea de Nord nu mai efectuase niciun test balistic de 75 de zile. La 15 septembrie, Phenianul a lansat o rachetă balistică pe deasupra Japoniei, proiectilul căzând în Oceanul Pacific, după 3.700 de kilometri parcurşi. La 3 septembrie, Coreea de Nord a efectuat al şaselea test nuclear.

Citește și: