Gandul.info
Marian Avram
1446 vizualizări 9 feb 2018

Declaraţiile lui Dodon au fost făcute în contextul în care Parlamentul de la Chişinău a adoptat o declaraţie prin care condamnă atacurile Rusiei asupra securităţii naţionale şi amestecul abuziv în activitatea politică internă a Republicii Moldova. Documentul menţionează "practicile negative manifestate de propaganda rusă", dar şi faptul că presiunile Rusiei se manifestă şi prin "hărţuirea oficialilor politici şi instituţionali din Moldova, prin abuzuri comise de instituţii de la Moscova". În declaraţie mai sunt constatate şi ingerinţele unor entităţi din Federaţia Rusă în activitatea politică a Republicii Moldova, prin "patronarea unor partide de stânga".

”Azi, eurounioniştii din Parlament au întrecut până şi retorica ostilă a frontiştilor ultranaţionalişti de la începutul anilor 1990. Aceste provocări sistematice şi intenţionate au drept scop determinarea părţii ruse de a veni cu un răspuns similar în adresa ţării noastre. (…) Ştim din istoria recentă că asemenea mesaje radicale întotdeauna au dăunat ţării. Ştim că ele au dăunat şi celor care le-au lansat. A te plasa la extrema anti-rusească într-o ţară cu o largă susţinere pro-Rusia înseamnă un suicid politic şi electoral. Partidele eurounionsite din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană, mai cu seamă Partidul Democrat, iniţiatorul declaraţiei, au păşit azi pe această cale. Fie pentru a plăcea tot mai mult occidentalilor, fie în rezultatul frigurilor pre-electorale la care se dedau. Sper foarte mult că declaraţia lor nechibzuită nu va afecta grav relaţiile cu Rusia. Dar sper că le va afecta grav rezultatele electorale. Aşa cum o merită. Pentru că cetăţenii vor o guvernare echilibrată geopolitic, nu una care luptă cu duşmani imaginari”, a reacţionat Dodon.

”Sunt sigur că aceste acţiuni provocatoare la adresa partenerului nostru din Est se vor termina la finele anului curent şi atunci vom restabili integral parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă. Reiterez, că dialogul la nivelul instituţiilor, în primul rînd guvernamental şi parlamentar, trebuie restabilit în cel mai scurt timp. Acest lucru este în interesul ambelor state. Moldova trebuie să aibă relaţii bune atît cu Estul, cît şi cu Vestul, doar aşa vom putea să asigurăm o dezvoltare durabilă a ţării", a adăugat preşedintele Republicii Moldova.

Citește și: