Valentin Vidu - Mediafax
2166 vizualizări 27 apr 2014

Separatiştii proruşi din Slaviansk au susţinut, duminică, o conferinţă de presă în care i-au adus şi pe observatorii OSCE capturaţi vineri, prezentaţi drept  "prizonieri de război".

"Aceştia sunt prizonieri de război", le-a spus el în mai multe rânduri unor jurnalişti, anunţând că unul dintre cei 13 membri ai misiunii, şoferul, a fost eliberat. Restul grupului este alcătuit din opt europeni şi patru militari ucraineni, a declarat duminică Viaceslav Ponomarev, liderul separatist din localitate, relatează AFP.

"În oraşul nostru, care se află în stare de război, orice membru al unui personal militar care nu are permisiunea noastră este considerat prizonier de război", a continuat Ponomarev, adăugând că membrii misiunii sunt reţinuţi în sediul primăriei şi că nu au permisiunea să vorbească cu jurnalişti.

Ei vor fi eliberaţi numai în schimbul eliberării militanţilor proruşi arestaţi de către autorităţile ucrainene, a repetat el. În opinia rebelilor de la Slaviansk, membrii misiunii nu fac parte din misiunea OSCE mobilizată în Ucraina.

Ponomarev a respins, totuşi, termenul "ostatic". Observatorii "nu sunt ostaticii noştri, ci sunt invitaţii noştri", a subliniat primarul autoproclamat al oraşului, cu pistolul la centură, escortat de două gărzi de corp.

Membrii misiunii "se poartă bine", a dat asigurări Ponomarev, care a confirmat că o echipă de negociatori OSCE este aşteptată duminică pentru a stabili prezenta situaţia, aşa cum a anunţat anterior Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, la Viena.

Pe de altă parte, rebelii au "arestat" trei ofiţeri ucraineni, deţinuţi în prezent la Slaviansk - un colonel, un comandant şi un căpitan -, acuzaţi că desfăşurau activităţi de spionaj, a mai anunţat Ponomarev.

Citește și: