Gilda Popa
5962 vizualizări 2 oct 2018

Potrivit lui Anatol Ursu, moderatorul emisiunii „Sfatul Ţării” la postul 10TV, întreaga redacţie de ştiri a fost concediată din cauza unei ştiri care prelua declaraţia unui europarlamentar german. Acesta a criticat dur regimul Plahotniuc-Dodon, pentru expulzarea a şapte cetăţeni turci, angajaţi ai reţelei de licee Orizont.

”Aceasta este ştirea aşa cum a fost difuzată la 10TV, din păcate este fără partea de început (cap video) pentru că am preluat-o din jurnalui de la 19.00 cu Alina Panico. Ştirea începe cu “acesta“ referire făcându-se la europarlamentarul Helmut Scholz”, scrie Ursu pe pagina sa de Facebook.

Ştirea menţionează declaraţia deputatului Parlamentului European din partea Grupului Stânga Europeană, Helmut Scholz, care susţine că Uniunea Europeană îşi pierderea încrederea în posibilităţile Republicii Moldova de a îndeplini angajamentele asumate în Acordul de Asociere.

În articolul ”Tot mai departe de valorile europene” pentru portalul Vocal Europe, oficialul european a menţionat că posibilităţile de cooperare şi apropiere a Republicii Moldova şi UE se află ”sub un mare semn de întrebare, după ce şapte cetăţeni turci, profesori la reţeaua de licee „Orizont”, doi dintre care au ocupat funcţia de director, iar trei locuiau în Republica Moldova de peste 20 de ani şi erau căsătoriţi cu cetăţene ale RM, pe 6 septembrie au fost reţinuţi pe neaşteptate, duşi de ofiţerii SIS la aeroport şi - din informaţiile din presă - transportaţi cu o cursă charter pe un aerodrom militar în apropiere de Istanbul”.

Jurnalistul Anatol Ursu explică, într-o filmare postată pe pagina sa de socializare, ce s-a întâmplat la postul 10TV. 

”Cel mai mult mă întristează nu ştirea în sine, oricum eram pregătit pentru această situaţie. Cel mai mult mă întristează că mulţi unionişti cu bun simţ şi personalitate au fost folosiţi pe gratis de Plahotniuc. Şi e trist că mulţi din ei chiar au căzut în plasă şi începeau să alunece pe teren dubios: lipsa de interes faţă de crimele lui Plahotniuc, de exemplu. Şi critica înrăită faţă de opoziţie (de parcă ce se întâmplă în ţară e din cauza lui Năstase şi Maia Sandu). Nu că aş condamna critica lor, e firesc şi sănătos să ne exprimăm părerile critic, dar dacă tot o faci - să îi critici pe toţi”, scrie pe Facebook unul dintre tinerii susţinători ai jurnaliştilor concediaţi, student la ştiinţe politice.

”Când întreaga redacţie este concediată pentru difuzarea ştirii despre criticile aduse la adresa puterii din Chişinău, asta înseamnă C E N Z U R Ă. Ştiu că avem şi alte redacţii “cenzurate” - şi, din păcate, mult prea multe - dar să se ajungă până la concedierea întregii echipe, asta e tare de tot”, scrie o altă susţinătoare a echipei, jurnalista Natalia Morari.

 

Citește și: