35009 vizualizări 1 oct 2017

Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani au fost chemaţi duminică la vot, într-un referendum pentru independenţa faţă de Spania organizat de autorităţile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră iniţiativa neconstituţională, luând măsuri împotriva desfăşurării plebiscitului. De la deschiderea urnelor au avut loc mai multe incidente. Poliţia a intrat în secţii, confiscând buletinele de vot. De asemenea, forţele de ordine au încercat să împrăştie alegătorii, folosind în unele cazuri şi gloanţe de cauciuc.  Guvernul regional al Cataloniei a anunţat că 893 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma confruntărilor violente dintre alegători şi Poliţia spaniolă. 

Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului Cataloniei, a precizat că 2.262.424 de voturi au fost numărate în total.

2.020.144 (90,09%) de participanţi la referendum au votat „Da" la întrebarea privind independenţa faţă de Spania, 176.565 (7,87%) au votat „Nu", 45.586 (2,03%) de buletine de vot au fost neştampilate, iar 20.129 (0,89%) de voturi au fost declarate nule.

Executivul regional al Cataloniei a mai precizat că alte aproximativ 770.000 de persoane nu au putut să voteze, întrucât secţiile de votare din şcolile aferente zonelor în care se aflau au fost închise.

UPDATE LUNI 13:00 Cel puţin 893 de persoane au fost rănite în urma ciocnirilor ce au avut loc din cauza referendumului interzis pentru independenţa Cataloniei, potrivit Guvernului local, citat de presa internaţională. Conform Serviciilor de Sănătate din Catalonia, patru persoane sunt grav rănite, dar se află sub supraveghere medicală.

UPDATE 01:20 Liderul catalan Carles Puigdemont a declarat că duminică s-a deschis uşa pentru declararea unilaterală a independenţei regiunii. „Odată cu această zi de speranţă şi suferinţă, cetăţenii Cataloniei şi-au câştigat dreptul de a avea un stat independent”, a spus el. El a adăugat că UE nu trebuie să continue să privească în altă parte când este vorba de violarea drepturilor omului. Puigdemont a criticat în acest sens intervenţia brutală a poliţiei împotriva alegătorilor. „Guvernul Spaniei a scris astăzi o pagină ruşinoasă îns relaţia cu Catalonia”, a mai spus el. 

UPDATE 21:30 Premierul Mariano Rajoy a susţinut o declaraţie de presă în care a criticat dur atacul populist al separatiştilor, insistând că referendumul a fost ilegal. „Vreau să afirm, în faţa întregii Spaniei, că marea majoritate a populaţiei din Catalonia nu a vrut să participe ca acest scenariu al secesioniştilor. Marea majoritate a catalanilor au demonstrat că sunt oameni care respectă legea şi au reuşit să reziste atacului celor care au dat dovadă de cele mai grave practici populiste. Toţi spaniolii apreciază asta”, a spus Rajoy. 

"Toţi (n.r - forţele de intervenţie) au răspuns cu loialitate faţă de angajamentul lor pentru democraţie (...) Au acţionat după lege şi numai după lege (....) Azi a prevalat democraţia pentru că s-a respectat Constituţia. Astăzi avem cu toţii motive pentru ca ne încrede în democraţie (...) Nu voi închide nicio poartă niciodată, nu am făcut-o, nu e maniera mea de  de a face politică, mereu am fost deschis la dialog, dar în marja democraţiei şi în litera legii", a spus premierul spaniol, adăugând faptul că speră că separatiştii nu se vor încăpăţâna să continue în eroarea lor şi să renunţe "să mai facă paşi pe un drum care, după cum s-a văzut azi, nu conduce nicăieri".
 
Premierul Spaniei a precizat că separatiştii au avut „nenumărate ocazii” pentru a renunţa la demersul lor ilegal. „Nu au vrut, deşi am încercat, am cerut-o de mai multe ori. Nu ne-au auzit”, a spus Rajoy, comentând că această cale aleasă nu duce nicăieri. 

În viziunea sa, astăzi nu a avut loc un referendum în Catalonia. Acesta a insistat ca nimeni să nu încerce să caute vinovaţi decât în rândul celor care au organizat referendumul, pe care îi consideră singurii responsabili de cele întâmplate. Şeful Guvernului spaniol a mai spus că aşteaptă, începând de mâine, o "restabilire a normalităţii instituţionale". 

"Sunt preşedintele Guvernului Spaniei şi am făcut ceea ce trebuia să fac. Asta a fost obligaţia mea", a spus el. 

UPDATE 21:15 Bilanţul persoanelor rănite a ajuns la 761, informează autorităţile spaniole, citate de El Pais. Premierul conservator spaniol, Mariano Rajoy urmează să susţină declaraţii de presă.

UPDATE 19.30: Atât autorităţile spaniole cât şi poliţia catalană au oferit detalii suplimentare cu privire la numărul de secţii de votare pe care le-au închis astăzi, scrie The Guardian, citat de Mediafax.  Poliţia naţională spaniolă a închis 46 de secţii de votare în total (27 în Barcelona, ​​6 în Tarragona, şase în Girona şi şapte în Lleida).
 
Garda Civilă a închis încă 46 (14 în Barcelona, ​​12 în Tarragona, opt în Girona şi 12 în Lleida), iar Poliţia catalană, Mossos, declară că au închis 244 de secţii de votare în Catalonia.
 
În total, 336 de secţii de votare au fost închise de autorităţile locale şi naţionale.
 
Pentru a pune aceste numere în context, guvernul catalan a declarat că în provincie au fost înfiinţate peste 2000 de secţii de votare pentru referendum. Majoritatea rămân deschise.

UPDATE 18:05 Primarul Barcelonei a anunţat că cel puţin 460 de persoane au fost rănite în timpul incidentelor de astăzi cu poliţiştii. Totodată, Guvernul catalan a anunţat că numărul răniţilor a ajuns la 465. Potrivit ministrului Sănătăţii, 216 răniţi sunt în Barcelona,  80 în Girona, 64 în Lleida, 53 în Terres de l’Ebre, 27 în Catolonia centrală şi 25 în Tarragona.

UPDATE 16:56 Ministerul spaniol de interne susţine într-o postare pe Twitter că este intolerabil ca separatiştii să se folosească de copii şi a postat un video în care un copil este ţinut în spate de un bărbat la mocă distanţă de locul confruntărilor cu poliţia. 

 

UPDATE 15:41 Guvernul catalan a anunţat că 337 de persoane au fost rănite în timpul confruntării cu forţele de ordine. De cealaltă parte, Ministerul spaniol de Interne a precizat că 11 poliţişti sunt răniţi.

 

UPDATE 15:28 Avocatul Poporului din Catalonia, rafael Ribo, a anunţat că va sesiza organismele europene în privinţa acţiunilor Guvernului spaniol din ziua referendumului pentru independenţa Cataloniei. 

Ribo a spus că forţele de ordine au acţionat disproporţionat şi violent împotriva cetăţenilor, încercând să oprească procesul de votare. „Guvernul a arătat că pune puţi preţ pe drepturile omului”, a spus el. 

UPDATE 13:41 Fotbaliştii Barcelonei şi-au anunţat susţinerea faţă de referendum de independenţă al Cataloniei. Fostul căpitan Carles Puyol a scris pe Twitter că a votat „pntru democraţie”, în vreme ce  Gerard Pique a postat o fotografie din secţia de vot. Mijlocaşul  Xavi Hernandez a transmis prin intermediul unui video postat pe Twitter că ceea ce se întâmplă acum în Catalonia este „o ruşine”, cerând ca oamenii ssă fie lăsaţi să voteze. 

 

UPDATE 13:30 Pe site-urile de socializare apar tot mai multe imagini cu violenţele extreme din secţiile de votare. Într-un video postat pe twitter se vede cum poliţiştii dau cu piciorul în cap alegătorilor care nu vor să părăsească incinta şi cum împing pe scări şi trag de păr femei. 

 

UPDATE 13:11 Ministrrul de Interne al Spaniei a calificat intervenţia politiei drept „proporţională şi profesionistă”. El a postat pe Twitter un video în care un politist vorbeşte cu un bărbat care avea în spate un băieţel şi pe caree încearcă să-l scoată din mulţime. 

 

Primarul Barcelornei, Ada Colau, i-a cerut premierului Spaniei să demisioneze şi poliţiei să nu mai intervină violent împotriva votanţilor. 

UPDATE 11:54 Poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc, în încercarea de a împrăştia oamenii care aşteptau să voteze. 

 

 

UPDATE 11:18 Poliţia naţională spaniolă a început confiscarea urnelor şi buletinelor de vot din secţiile de votare catalane, a anunţat Ministerul de Interne spaniol. Ministrul spaniol de interne, Juan Ignacio Zoido, a postat pe Twitter în care apar poliţiştii care au confiscat buletinele de vot. Separatiştii au înddemnat oamenii să voteze la secţiile rămase deschise, chiar dacă nu sunt arondaţi acestora. 

Liderul Podemos, Pablo Iglesias, a reacţionat după confruntările violente, atacândul pe premierul Spaniei, Mariano Rajoy. „Lovituri, îmbrânceli, femei în vârstă târâte pe jos. Asta este democraţia pe care Partidul Popular vrea să ne-o impună şi care îmi repugnă. Corupţie, ipovrizie, inutilitate. Ata este „victoria”, Mariano Rajoy?”, a spris Iglesias pe Twitter. 

 

 

VIDEO. Incidente violente în Barcelona în timpul referendumului

 

 

Imagini cu două ore înaintea deschiderii secţiilor de votare

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, având o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de oameni. Circa 16% din populaţia Spaniei locuieşte în Catalonia, iar regiunea ce urmăreşte independenţa produce 19% din PIB-ul spaniol, potrivit BBC.

Regiunea catalană are un grad ridicat de autonomie, însă, conform constituţiei spaniole, nu poate organiza un referendum pentru secesiune. Presiunile pentru un referendum pe tema independenţei au crescut în ultimii ani, ţinând cont de politicile de austeritate ale Madridului, într-un context în care economia spaniolă a avut mult de suferit.

Cei care se opun independenţei susţin că regiunea catalană se bucură deja de o largă autonomie, alături de alte regiuni spaniole precum Ţara Bascilor sau Galicia.

Curtea Constituţională din Spania a declarat deja că este ilegală organizarea unui referendum pentru independenţă în Catalonia.

Guvernul din Madrid a trimis mii de poliţişti în regiune pentru a opri încerările autorităţilor de a organiza acest plebiscit. Sâmbătă, Poliţia spaniolă a sigilat peste 1.300 din cele aproximativ 2.300 de şcoli din Catalonia, în care ar fi trebuit să fie organizate secţii de votare. În plus, forţele Guvernului central au ocupat centrul de telecomunicaţii al Guvernului regional catalan.

Suporterii independenţei Cataloniei au început să ocupe centrele de votare încă de vineri seara, aspect ce ar putea declanşa confruntări cu Poliţia spaniolă, care are ordinul de a închide toate secţiile de votare din Catalonia. 

„Uzina ţării”

Cu 7,6 milioane de locuitori, Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei, înglobează aproximativ o cincime din avuţia Spaniei şi este considerată „uzina ţării“, fiind cea mai industrializată dintre cele 17 regiuni autonome spaniole.

Potrivit Ziarului Financiar,  Produsul Intern Brut (PIB) al Cataloniei independente ar fi de 245 miliarde de euro, fiind a 34-a economie la nivel mondial, mai bogată decât Româ­nia (148 miliarde de euro), Portugalia (172 miliarde de euro) sau Hong Kong, potrivit calculelor Orga­ni­za­ţiei pentru Cooperare şi Dezvol­tare Eco­no­mică. PIB-ul per capita ar putea ajunge până la 28.000 de euro, mai mare decât cel al Coreii de Sud, decât cel al Israelului şi chiar mai mare decât cel al Italiei (25.000 de euro în 2013).

Catalonia este principala destinaţie turistică din Spania, unul din patru turişti străini care au vizitat ţara iberică alegând regiunea semiautonomă.

Reacţia UE

Uniunea Europeană respectă "ordinea constituţională" din Spania, a transmis joi Comisia Europeană, în contextul solicitărilor de mediere între Madrid şi Catalonia, care vrea să organizeze un referendum proindependenţă considerat ilegal de Guvernul spaniol.

"Noi respectăm ordinea constituţională din Spania. Nu avem alte comentarii pe această temă", a declarat joi Alexander Winterstein, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de ziarul italian La Repubblica.

Declaraţia semnalează clar că Uniunea Europeană susţine rămânerea Cataloniei în cadrul Spaniei şi se opune referendumului proindependenţă.

"Uniunea Europeană este preocupată de situaţia din Spania, dar Comisia Europeană tratează problema ca fiind o criză naţională", a afirmat un alt funcţionar european, sub protecţia anonimatului.

Ada Colau, primarul oraşului spaniol Barcelona, a cerut Comisiei Europene să intervină ca mediator în criza dintre Guvernul Spaniei şi regiunea Catalonia, care vrea să organizeze duminică un referendum proindependenţă considerat ilegal de Madrid.

 

Citește și: