Florin Badescu - Mediafax
2844 vizualizări 31 ian 2014

Regizorul maghiar cu origini româneşti Miklós Jancsó, care a studiat la Cluj-Napoca, premiat apoi la Festivalul de Film de la Cannes şi la Mostra de la Veneţia, a murit vineri, la vârsta de 92 de ani, informează AFP.

Miklós Jancsó s-a născut pe 27 septembrie 1921, în oraşul Vác din Ungaria. Părinţii lui au fost maghiarul Sandor Jancsó şi românca Angela Poparad. A studiat dreptul la Universitatea din Pecs şi a obţinut diploma în drept la Universitatea din Cluj-Napoca în anul 1944.

S-a înscris la cursuri de istoria artei şi de etnografie, două domenii pe care a continuat să le studieze şi în timpul şederii sale în Transilvania.

După absolvirea cursurilor universitare, Miklós Jancsó a luptat în Al Doilea Război Mondial şi a fost pentru o scurtă perioadă prizonier de război. După război, s-a înscris în Barou, dar a evitat să urmeze o carieră în justiţie.

A preferat să se înscrie la Academia de teatru şi film din Budapesta, unde a obţinut o diplomă în regie de film în anul 1950.

Miklós Jancsó a primit premiul pentru regie le Cannes în 1972, cu filmul "Még kér a nép", şi a fost selectat de cinci ori în competiţia pentru trofeul Palme d'Or. A fost nominalizat şi la Ursul de Aur de la Berlin, în 1986, cu filmul "L'Aube", şi a fost recompensat cu Leul de Aur pentru întreaga carieră la Veneţia, în 1990.

Cineastul maghiar a fost recompensat şi de două ori cu premiul Kossuth, cea mai prestigioasă distincţie artistică din Ungaria.

Citește și: