Gandul.info
Andrei Ionascu
603 vizualizări 30 dec 2017

După formarea Parlamentului, potenţialii lideri ai guvernului regional se vor prezenta pentru un vot de încredere, deşi ar putea dura luni de zile pentru când un nou guvern va fi alcătuit.

"Sper că, în cel mai scurt timp, vom putea avea un guvern catalan deschis dialogului şi capabil să se ocupe de problemele tuturor catalanilor, nu doar de jumătate dintre ei. Singura umbră care planează asupra economiei noastre este instabilitatea generată de situaţia politică din Catalonia", a spus Rajoy, în cadrul unei adresări de sfârşit de an în faţa naţiunii spaniole.

Declaraţiile lui Rajoy vin la o săptămână după ce partidele separatiste din Catalonia şi-au asigurat majoritatea în urma alegerilor anticipate, dar scena politică este în continuare divizată. Potrivit experţilor, separatiştii ar putea avea probleme privind formarea unui guvern, în condiţiile în care unul dintre lideri, Oriol Junqueras, este reţinut la Madrid, iar celălalt lider, Carles Puigdemont, se află într-un exil autoimpus la Bruxelles.

Premierul Spaniei a catalogat drept "absurdă" posibilitatea ca fostul lider catalan Carles Puigdemont să revină la putere, iar acesta din urmă n-a avut deocamdată nicio poziţie publică edificatoare.

Formaţiunea politică Ciudadanos, care doreşte rămânerea Cataloniei ca parte a Spaniei, a câştigat cea mai mare parte din votul popular, dar partidele unioniste per ansamblu nu au câştigat suficiente locuri în Parlament pentru a guverna.

La 27 octombrie, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Peste 90% dintre cei care au participat la vot s-au declarat în favoarea independenţei, însă rata prezenţei la voi a fost de doar 43%.

Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei şi demiterea tuturor liderilor regionali. Drept urmare, toate structurile regionale - politice, economice şi de securitate - au fost trecute în subordinea directă a Madridului. Totodată, guvernul central a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia, care au avut loc la 21 decembrie.

Citește și: