Laura HOLBAN
58 vizualizări 22 mar 2011

Rachetele trimise de americani asupra Libiei au lovit duminică zona marginală a oraşului Tripoli, loc confirmat ulterior drept sediul central şi reşedinţa oficială ale liderului libian, Muammar Gaddafi. Reportera CNN Frances Townsend a descris pentru televiziunea citată experienţa sa din interiorul complexului rezidenţial al lui Gaddafi.

Sediul central din Bab el-Azizia este doar unul din cele douăsprezece pe care Gaddafi le are în toată lumea, însă americanii consideră că acesta este cel mai mare. Acest sediu al lui Gaddafi este cunoscut drept locul unde Gaddafi întâmpina delegaţiile străine. Situat în sudul oraşului Tripoli, complexul rezidenţial se află aproape de clădiri ale guvernului şi în vecinătatea unei autostrăzi care duce direct la aeroport.

Reporterul CNN, Frances Fragos Townsend, a avut ocazia de a vizita sediul central al lui Gaddafi în 2007, în calitate de consultant şef pe probleme legate de terorism al preşedintelui George W. Bush.

Jurnalista CNN a enumerat multiplele puncte de verificare prin care a trecut pentru a ajunge la cortul în care o aştepta preşedintele Libiei. Pe drumul spre locul respectiv, Townsend a văzut numeroase clădiri, printre care o moschee, clădiri de birouri şi alte edificii înalte de două-trei etaje. "Am trecut pe lângă mulţimi de soldaţi în uniformă, tancuri, oameni înarmaţi şi diverse armamente", a povestit aceasta. La sfârşitul drumului, au oprit în faţa unui monument, despre care a aflat ulterior că era ridicat în cinstea uneia dintre fiicele lui Gaddafi. Aceasta ar fi murit în acea clădire acolo în urma unui atac cu bombe din partea americanilor.

Următorul pas pentru Townsend a fost să aştepte vreme de câteva ore într-o clădire menită să îi reţină pe cei care sunt programaţi la întrevederi cu Gaddafi. Ziarista a fost preluată de militari şi condusă, printr-un câmp pustiu, până la cortul lui Gaddafi. "Gărzi în uniformă înarmate aşteptau la intrarea în cort. Cortul semăna cu cele ale beduinilor şi era deschis pe o parte şi tapetat pe celelalte cu textile. Înăuntru erau foarte multe covoare şi canapele", a descris jurnalista pentru CNN.

Întrevederea nu a fost uşoară, Townsend mărturisind că Gaddafi a intimidat-o prin faptul că ştia multe lucruri despre originea ei. "E un mediu periculos. Insistă să îşi transmită mesajul că ei ştiu tot ce trebuie ştiut despre tine. O experienţă absolut bizară. Ca un film prost", a încheiat femeia.

Citește și: