534 vizualizări 14 sep 2015

Rezoluţia adoptată de Marea Adunare Naţională — aşa cum a fost numit mitingul — cu trimitere la mişcarea care a dus la renaşterea naţională a Basarabiei la începutul anilor' 90, a exprimat un vot de blam actualei guvernări a Republicii Moldova.

Unul dintre liderii platformei 'DA', Andrei Năstase a declarat în faţa mulţimii: 'Împuternicim Consiliul Marii Adunări Naţionale să facă un apel privind declanşarea unei greve generale şi a altor acţiuni de nesupunere civică. Cerem Consiliului Marii Adunări Naţionale să purceadă la formarea unei mişcări politice de alternativă şi a unei liste nominale, a unui guvern de încredere populară care să utilizeze mijloacele specifice luptei politice pentru realizarea năzuinţei poporului Republicii Moldova'.

Liderii 'DA' au îndemnat protestatarii să se alăture celor care stau în corturi de o săptămână în piaţa centrală din Chişinău şi chiar să instaleze noi corturi în jurul clădirii executivului.

În piaţa s-a strigat 'Victorie', 'Plecaţi' şi alte lozinci prin care protestatarii au cerut demisia primilor oameni în stat pe care îi acuză de degradarea condiţiilor de viaţă, ca urmare a destabilizării sistemului bancar în urma devalizării a trei bănci cu aproape 1 miliard de dolari la sfârşitul anului trecut.

În timpul protestului de duminică, un grup de manifestanţi pro-Unire, care susţineau că singura soluţie pentru depăşirea crizei în care se află Republica Moldova este unirea cu România, au fost alungaţi de la manifestaţie.

Reprezentanţii Mişcării Civice 'Tinerii Moldovei', prezenţi la protestul din Piaţa Marii Adunări Naţionale, au fost bruscaţi de alţi manifestanţi care au declarat că manifestaţia este organizată pentru a rezolva alte probleme şi chestiuni decât cele legate de Unire.

În consecinţă, tinerii unionişti au fost nevoiţi să renunţe la pancartele cu mesaje precum 'Vrem Unirea', 'Unirea — obiectiv naţional' şi 'DNA trece Prutul' şi să se retragă în zone mai lăturalnice.

Mii de persoane au participat duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău la o noua acţiune de protest împotriva guvernării, cerând demisia conducerii ţării şi organizarea de alegeri anticipate.

Pe fondul protestelor, care continuă de o săptămână în Republica Moldova, atât preşedintele, Nicolae Timofti, cât şi premierul Valeriu Streleţ au anunţat că nu îşi vor da demisia, deoarece aceasta ar aprofunda şi mai mult criza politică şi economică din republică, scrie Agerpres.

Citește și: