3977 vizualizări 10 iun 2016

Procurorii anticorupţie dar şi experţi financiari străini încearcă de luni de zile să găsească urmele miliardului de dolari, care a dispărut din Republica Moldova la sfârşitul lui 2014, generând un imens scandal financiar şi politic. Până acum, autorităţile de la Chişinău au reuşit să recupereze doar 30 de milioane de dolari. La anchetă participă şi compania internaţională de consultanţă Kroll.

 "Cel mai important lucru care trebuie să-l prezinte compania Kroll este acea strategie de recuperare a activelor. Asta ar însemna că se merge pe identificarea acestor active şi care sunt acţiunile pentru a recupera aceste active", a declarat Pavel Filip, premierul Republicii Moldova, citat de tvr.

Agenţiile internaţionale au vorbit despre o dispariţie misterioasă sau chiar despre furtul secolului, după ce Banca Centrală a Moldovei a descoperit că 3 instituţii financiare de la Chişinău au făcut tranzacţii suspecte în jurul valorii de o optime din Produsul Intern Brut al ţării.

"Este foarte important să ştim unde sunt aceşti bani şi în acest sens, spre exemplu, cu unele ţări avem o colaborare foarte bună, vorbesc aici de ţările baltice, unde ne prezintă informaţiile necesare. Cu alte ţări avem o colaborare mai proastă şi vorbesc de Federaţia Rusă, unde nu ne-au fost prezentate informaţiile care ne-ar demonstra parcursul acestor bani", a mai spus prim-ministrul moldovean.

Agenţia Reuters subliniază că este nevoie de o transparenţă sporită în sectorul financiar al celei mai sărace ţări din Europa. O reformă crucială pe care Chişinăul o are de făcut în perspectiva negocierii unui acord cu FMI. Colaborarea dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă pe tema investigării fraudei de la Banca de Economii are un caracter constructiv, care subliniază necesitatea intensificării bunei colaborări dintre instituţiile de drept din cele două state, pe acest subiect - se precizează într-un comunicat al guvernului de la Chişinău. Republica Moldova îşi doreşte o colaborare dinamică şi benefică cu Federaţia Rusă, în domenii importante, lucru subliniat recent în discuţiile dintre premierii celor două ţări, se mai afirmă în document.

Citește și: