Mihai SCHIAU
888 vizualizări 9 aug 2011

Mulţi locuitori din Londra au cerut, marţi, să fie închis serviciul Blackberry Messenger (BBM), care se pare că a jucat un rol cheie în revoltele din capitala Marii Britanii, scrie Daily Mail.

Jurnalistul Mike Butcher, specializat pe tehnologie, spune că este "incredibil" că serviciul BBM nu a fost încă dezactivat.

Mesajele trimise pe Blackberry, alături de cele împărtăşite pe Twitter, ar fi dus la înmulţirea locurilor în care au loc proteste şi ar fi scos pe străzi sute de tineri care au distrus cartierele din Londra.

"Telefoanele mobile au devenit adevărate arme, datorită capacităţii lor de a împărtăşi informaţii. BBM este un serviciu criptat, foarte sigur, rapid, ieftin şi uşor prin care anarhiştii pot schimba mesaje", a declarat Butcher.

Firma Blackberry Marea Britanie a scris, pe Twitter, că le va ajuta autorităţile în investigaţia lor, dar a negat că are de gând să suspende serviciul de mesagerie instant.

Cei mai mulţi anarhişti au sub 25 de ani

Butcher spune că poliţia ar trebui să coopereze cu firmele de telefonie mobilă, pentru a anticipa eventuale proteste viitoare.

"Chiar şi cei de la Blackberry au declarat că aceste mesaje sunt greu de urmărit. În mod clar ar trebui să fie o oarecare comunicare între ei şi autorităţi, pentru a încerca să prevină alte atacuri", a declarat jurnalistul.

Totuşi, în cadrul unei emisiuni televizate de marţi, Butcher şi-a moderat discursul şi a spus că, "indiferent dacă BBM este închis sau nu, informaţiile tot ar circula".

Mesajele de pe reţelele de socializare şi telefoanele mobile s-au răspândit "ca focul", scrie Daily Mail, iar sute de tineri, mulţi dintre ei cu capetele acoperite de măşti şi glugi, au devastat străzile şi magazinele.

Cei mai mulţi dintre cei arestaţi pentru jafuri şi violenţe au sub 25 de ani şi au fost întărâtaţi prin mesaje pe BBM, Twitter şi Facebook, notează sursa.

"Ieşiti în stradă şi faceţi prăpăd, jefuiţi tot. Poliţia nu are cum să ne oprească"

Unul dintre mesajele pe Blackberry îi îndemna pe oameni să iasă în stradă înarmaţi, la bordul unor maşini, ca să care mai uşor bunurile furate.

"Indiferent din ce zonă sunteţi, ieşiţi în stradă şi faceţi prăpăd, jefuiţi tot. Poliţia nu are cum să ne oprească", scria în respectivul mesaj.

Un alt mesaj chema lumea în Oxford Circus, o zonă aglomerată din oraş, unde 50 de protestatari au atacat diverse sedii ale firmelor.

"Toată lumea, din toate părţile Londrei, ar trebui să se întâlnească, să spargă magazinele şi ia 'lucruri gratis'. Dacă vedeţi poliţia, TRAGEŢI", scria în mesaj.

Demonstranţii au furat plasme TV şi articole de îmbrăcăminte din mai multe magazine. "Este un furt în masă. Am auzit că unii oameni chiar probau hainele înainte de a le fura. Până la urmă, revoltele nu au avut la bază o motivaţie socială, ci au fost o bună oportunitate de a fura", spune un consilier local din Londra.

Cum au ajuns telefoanele Blackberry de la oameni de afaceri la adolescenţi şi terorişti

Poliţia i-a avertizat pe cei care folosesc internetul şi telefoanele mobile că mesajele care incită la violenţă i-ar putea pune sub acuzare. Acum, experţii în informatică monitorizează toate mesajele, pentru a găsi dovezi ale incitării la violenţă.

Totuşi, ei ar putea fi împiedicaţi de folosirea tot mai răspândită a programelor de criptare pe BBM, notează Daily Mail.

Unii consideră chiar că poliţia nu are niciun fel de putere în ceea ce priveşte stoparea infractorilor să comunice pe reţelele sociale.

Însă comisarul Steve Kavanagh spune că toţi cei care au inflamat spiritele prin mesaje riscă să fie arestaţi. "Absolut. Nu contează dacă mesajele au fost transmise prin viu grai, prin pancarte sau pe Twitter", a declarat Kavanagh.

Smartphone-urile Blackberry, care la început erau folosite de oamenii de afaceri, au ajuns să fie din ce în ce mai utilizate de adolescenţi, mai ales după introducerea serviciului de mesagerie instant.

Mai multe ţări, printre care Emiratele Arabe Unite şi India, s-au plâns că mesajele de pe BBM sunt "prea sigure" şi greu de interceptat şi ar putea fi folosite de terorişti.

Citește și: