Bogdan MUNTEANU
500 vizualizări 28 ian 2011

UPDATE 20.45 Grenadele cu gaze lacrimogene folosite de poliţie în Egipt, produse în Statele Unite

Grenadele cu gaze lacrimogene folosite de poliţiştii egipteni împotriva manifestanţilor sunt produse în Statele Unite, de o companie care a efectuat livrări şi în Tunisia şi Israel, relatează CNN.

Gazele lacrimogene sunt folosite în mod frecvent pentru dispersarea manifestanţilor, iar unii dintre aceştia au publicat pe Internet fotografii ale tuburilor şi grenadelor utilizate în Tunisia şi Egipt.

Vopsite în albastru şi argintiu, tuburile fotografiate în Tunisia poartă inscripţia "CSI" si "Made in the U.S.A.". Compania producătoare, Combined Systems Inc., cu sediul în Pennsylvania, afirmă că proiectilul poate fi folosit eficient în timpul revoltelor, pentru dispersarea unor grupuri de manifestanţi sau pentru blocarea accesului acestora în anumite zone.

Avertismentele inscripţionate pe tuburi atrag atenţia că, aruncate direct către o persoană, tuburile pot provoca răni grave şi chiar moartea acesteia.

Conform site-ului companiei, printre clienţii acesteia se numără armata americană, serviciile vamale şi grănicerii americani, Departamentul american de Stat, dar şi Rafael Advanced Defense Systems şi Israeli Military Industries, ambele companii israeliene producătoare de armament.


UPDATE 19.30: Hosni Mubarak l-a numit pe fostul ministru al Aviaţiei în funcţia de prim-ministru

Ministrul Aviaţiei din guvernul egiptean demisionar, Ahamd Shafik, a fost însărcinat sâmbătă să formeze noul Executiv de la Cairo, a anunţat televiziunea de stat egipteană, citată de AFP.

Shafik este o personalitate în general apreciată în rândurile elitei egiptene, inclusiv în mediile opoziţiei.

Mai mulţi analişti au afirmat că el ar putea fi unul dintre succesorii preşedintelui Hosni Mubarak în cazul în care funcţia de şef al statului ar rămâne vacantă.

Cu puţin timp în urmă, Mubarak l-a numit în funcţia de vicepreşedinte pe directorul serviciilor de informaţii, Omar Suleiman. Născut în 1934, acesta joacă un rol important în cadrul regimului de la Cairo, fiind responsabil pentru dosare delicate de politică externă, printre care se numără şi cel al conflictului israeliano-palestinian.


UPDATE 18.00 : Cel mai influent predicator musulman îi cere lui Hosni Mubarak să părăsească Egiptul

Cel mai influent predictator din lumea arabă, şeicul Youssef Al-Qardaoui, a declarat sâmbătă că numai plecarea preşedintelui Hosni Mubarak poate rezolva criza din Egipt şi a cerut poporului egiptean să continue revolta paşnică, relatează AFP.

"Îl sfătuiesc pe preşedintele Mubarak să plece, să părăsească Egiptul (...) Singura soluţie pentru rezolvarea problemei este plecarea lui Mubarak", a declarat şeicul Qaradoui, influent teolog sunnit care conduce Uniunea mondială a ulema musulmani.

"Pleacă, Mubarak, ai milă de acest popor şi pleacă înainte ca distrugerea să se extindă în Egipt", a spus el, într-o intervenţie la postul de televiziune Al-Jazeera.

Lanţuri umane şi comitete ale Fraţilor Musulmani, pentru protecţia clădirilor în Cairo

Tineri egipteni au format sâmbătă un lanţ uman în jurul muzeului din Cairo, pentru a proteja colecţiile, iar în întregul oraş se formează comitete de voluntari ale Fraţilor Musulmani, pentru a asigura protecţia în faţa jafurilor, în cea de-a cincea zi a protestelor din Egipt, relatează AFP.

Zeci de persoane s-au adunat în jurul muzeului din Cairo, situat în centrul capitalei egiptene, într-o zonă unde se află şi tancuri ale armatei. Zeci de magazine şi cel puţin un supermarket au fost jefuite, începând de vineri seară, în Cairo.

Fraţii musulmani, principala forţă de opoziţie din Egipt, au anunţat că au recrutat voluntari pentru comitetele de cartier în întregul oraş, acestea urmând să asigure protecţia clădirilor publice şi private. Comitetele "vor încerca să protejeze proprietăţile", a declarat Salah Abdelraouf, reprezentant al mişcării care a anunţat joi seară că participă la manifestaţiile împotriva regimului preşedintelui Hosni Mubarak.

Forţele armate au cerut sâmbătă populaţiei să asigure protecţia împotriva jafurilor, după ce armata a intrat în principalele oraşe, pentru a asigura menţinerea ordinii.

Şeful serviciilor de informaţii egiptene, numit în funcţia de vicepreşedinte

Directorul serviciilor egiptene de informaţii, Omar Suleiman, a depus sâmbătă jurământul în funcţia de vicepreşedinte al Egiptului, a anunţat presa oficială egipteană, citată de AFP.

Suleiman a devenit astfel primul vicepreşedinte numit în funcţie de la preluarea puterii de către Hosni Mubarak, în 1981.

Televiziunea egipteană a difuzat imagini în care era prezentat Suleiman, în timp ce depunea jurământul în faţa preşedintelui egiptean.

Cu puţin timp înainte, televiziunea de stat egipteană anunţase că Mubarak a convocat o reuniune importantă la sediul Preşedinţiei, cu participarea mai multor oficiali.

După patru zile de ample manifestaţii de stradă, preşedintele egiptean a anunţat, vineri seară, formarea unui nou guvern şi o serie de reforme sociale. (Alexandra Fusoi, alexa@mediafax.ro)


UPDATE 15.00 UE cere încetarea violenţelor şi a vărsării de sânge în Egipt

Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a cerut sâmbătă "încetarea violenţelor, pentru a pune capăt vărsării de sânge" din Egipt, unde protestele violente continuă pentru a cincea zi, relatează AFP.

"Cer încetarea violenţei, pentru a pune capăt vărsării de sânge, şi eliberarea tuturor celor arestaţi sau consemnaţi la domiciliu din motive politice (...), precum şi declanşarea procesului de reformă necesar", se arată într-un comunicat oficial.

Van Rompuy şi-a exprimat speranţa sinceră "că promisiunile de deschidere ale preşedintelui (egiptean, Hosni) Mubarak se vor traduce în acţiuni concrete".

Cel puţin 38 de morţi în urma protestelor de vineri din Egipt

Cel puţin 38 de persoane au murit, vineri, în Egipt, în urma protestelor şi a confruntărilor violente dintre manifestanţi şi forţele de ordine, au declarat surse oficiale din Ministerul egiptean al Sănătăţii, relatează AFP, precizând că numărul total al victimelor înregistrate de la începutul protestelor a ajuns la 48.

Conform noului bilanţ, 12 persoane au fost ucise vineri la Cairo, una la Gizeh, în apropiere de capitala egipteană, trei la Port Said, opt la Alexandria, 12 la Suez şi două la Mansoura, în Delta Nilului.

Alte 1.900 de persoane au fost rănite în cursul protestelor de vineri, 500 dintre acestea fiind poliţişti.

Numărul total al răniţilor, înregistrat începând de marţi, se ridică la 2.500, dintre care 1.000 sunt poliţişti, conform unor surse medicale şi de securitate.

Potrivit unui bilanţ realizat de AFP, 48 de persoane şi-au pierdut viaţa în timpul manifestaţiilor declanşate marţi împotriva regimului preşedintelui egitpean, Hosni Mubarak. (Alexandra Fusoi, alexa@mediafax.ro)


UPDATE 14.00 Restricţiile de circulaţie decretate în marile oraşe egiptene, prelungite cu trei ore

Restricţiile de circulaţie anunţate vineri seară pentru trei mari oraşe egiptene au fost prelungite, a anunţat sâmbătă televiziunea de stat de la Cairo, citată de AFP.

Conform anunţului, restricţiile vizează intervalul orar 16.00 - 8.00, în timp ce măsurile anunţate vineri se refereau la perioada 18.00 - 7.00.

Armata egipteană a cerut sâmbătă "marelui popor al Egiptului" să respecte restricţiile şi să nu participe la adunări în locuri publice. Forţele armate au amplasat încă de vineri seară tancuri şi blindate în principalele puncte de întâlnire din Cairo, într-o încercare de a pune capăt revoltelor şi actelor de vandalism, care au continuat însă în cursul nopţii.

"Către marele popor al Egiptului: ţinând cont de faptul că unele elemente aflate în afara legii comit acte de vandalism asupra proprietăţilor publice şi private şi îi terorizează pe cetăţeni, forţele armate cer tuturor să nu se adune pe străzi şi în principalele pieţe", se arată într-un comunicat al armatei egiptene.

"Forţele armate cer tuturor să înceapă să respecte restricţiile de circulaţie (...), până la noi ordine", adaugă textul oficial.

Sediul Siguranţei de stat din Rafah, atacat de demonstranţi egipteni

Sediul Siguranţei de stat din oraşul egiptean Rafah, situat la graniţa cu Fâşia Gaza, a fost atacat sâmbătă de demonstranţi, iar confruntările s-au soldat cu moartea a trei poliţişti, au relatat martori oculari, citaţi de AFP.

Manifestanţii beduini din regiune au aruncat grenade asupra clădirii, care este pe punctul de a se prăbuşi, au precizat martorii citaţi, adăugând că poliţiştii au deschis focul cu muniţie de luptă.

Punctul de trecere a graniţei de la Rafah, aflat în apropiere, se află sub protecţia grănicerilor egipteni, conform martorilor.


UPDATE 13.00: Mohamed ElBaradei: Hosni Mubarak "trebuie să plece"

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, "trebuie să plece", a declarat, sâmbătă, Mohamed ElBaradei, unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai opoziţiei egiptene şi fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), relatează AFP.

"Voi coborî în stradă astăzi (sâmbătă - n.red.), alături de colegii mei, pentru a contribui la aducerea unei schimbări (...) şi pentru a-i spune preşedintelui Mubarak că trebuie să plece", a declarat ElBaradei, pentru France 24.

Mohamed ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2005, împreună cu AIEA, s-a declarat dispus, joi, să asigure tranziţia în cazul retragerii lui Mubarak din funcţie.

Armata egipteană cere populaţiei să nu participe la adunări în locuri publice

Armata egipteană a cerut sâmbătă "marelui popor al Egiptului" să respecte restricţiile de circulaţie şi să nu participe la adunări în locuri publice, relatează AFP, citând un comunicat dat publicităţii de agenţia oficială MENA.

"Către marele popor al Egiptului: ţinând cont de faptul că unele elemente aflate în afara legii comit acte de vandalism asupra proprietăţilor publice şi private şi îi terorizează pe cetăţeni, forţele armate cer tuturor să nu se adune pe străzi şi în principalele pieţe", precizează comunicatul oficial.

"Forţele armate cer tuturor să înceapă să respecte restricţiile de circulaţie începând de la ora 18.00 şi până la ora 7.00, până la noi ordine", precizează textul, reamintind că încălcarea restricţiilor atrage sancţiuni legale.

Guvernul egiptean şi-a prezentat demisia

Guvernul egiptean a demisionat sâmbătă, a anunţat televiziunea de stat de la Cairo, a doua zi după ce preşedintele Hosni Mubarak anunţase că va numi un nou Cabinet, relatează AFP.

În prima intervenţie publică după patru zile de proteste de stradă, Mubarak a promis, vineri seară, că va cere guvernului să demisioneze şi va numi sâmbătă un nou Executiv.

El a mai promis şi o serie de reforme sociale, însă protestatarii s-au declarat nemulţumiţi, adunându-se din nou sâmbătă, la Cairo şi în alte oraşe, pentru a cere înlăturarea din funcţie a lui Mubarak. (Alexandra Fusoi)


UPDATE 12.00: Piaţa Tahrir din Cairo, înconjurată de tancuri ale armatei egiptene - CNN

Tancuri ale armatei egiptene au înconjurat, sâmbătă, piaţa Tahrir din Cairo, unde s-au adunat, în cursul dimineţii, câteva sute de protestatari, care scandează "Jos Mubarak" şi "Toţi suntem egipteni", relatează CNN.

Deşi atmosfera este tensionată, unii dintre demonstranţii aflaţi în piaţă s-au fotografiat alături de tancuri sau strângând mâna militarilor.

Piaţa Tahrir, aflată în apropierea mai multor clădiri guvernamentale din centrul oraşului Cairo, a fost unul dintre principalele puncte de adunare a protestatarilor în ultimele zile.

În apropiere, poliţia a folosit gaze lacrimogene asupra protestatarilor care încercau să forţeze accesul către sediul Ministerului de Interne.

Confruntări violente între manifestanţi şi forţele de ordine egiptene în oraşul Ismailiya

Confruntări violente au izbucnit sâmbătă în oraşul egiptean Ismailiya, unde forţele de ordine au intervenit împotriva câtorva mii de manifestanţi care cer plecarea preşedintelui Hosni Mubarak, au relatat martori oculari, citaţi de AFP. (Alexandra Fusoi, alexa@mediafax.ro)


UPDATE 11.00: REVOLUŢIA DIN EGIPT, DE NEOPRIT: 29 de morţi, guvern demis, promisiuni de reforme din partea lui Mubarak

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak (82 de ani) a demis Guvernul în noaptea de vineri spre sâmbătă, promiţând o nouă echipă guvernamentală, reforme democratice şi locuri de muncă. Aceasta este răspunsul liderului aflat la putere de 29 de ani, după patru zile de proteste, dintre care ultima noapte a fost cea mai sângeroasă.

Situaţia se menţine extrem de tensionată, legăturile Egiptului cu lumea prin internet şi prin reţelele de telefonie mobilă sunt suprimate, iar corespondenţii mass media de la faţa locului transmit că sunt puţine şanse ca cei ieşiţi în stradă să accepte oferta de "dialog" a lui Mubarak.

În cursul ultimelor 10-12 de ore, mişcările de stradă din Egipt au căpătat, fără echivoc, amploarea unei revoluţii care depăşeşte toate protestele cu care s-a confruntat regimul lui Mubarak în ultimele trei decenii. Cele mai importante evoluţii ar fi:

Bilanţul victimelor a urcat, vineri seara şi în primele ore ale zilei de sâmbătă, la cel puţin 25 (după alte surse chiar 29) de morţi, după ce rămăsese constant la şase decese în primele patru zile de manifestaţii anti-Mubarak. Victimele sunt puse pe seama tirurilor cu gloanţe de cauciuc şi ale respingerii de către scutieri a mai multor "valuri" de protestatari care voiau să rupă cordoanele forţelor de ordine şi care au atacat maşinile poliţiei cu pietre şi sticle incendiare.

Cele mai violente confruntări s-au înregistrat în oraşul Suez, soldate cu 13 morţi, în Port Said (un adolescent împuşcat mortal de forţele de ordine) şi la Cairo, unde surse medicale vorbesc de cel puţin 1.030 de răniţi.

Manifestanţii, aproape în totalitate cu vârste până în 30-35 de ani şi în rândurile cărora nu se zăreşte nicio femeie (spre deosebire de proteste similare în urma ultimelor alegeri din Iran) strigă "Mubarak, pleacă!" şi "Jocul s-a terminat". Între "ţintele" protestatarilor s-au numărat clădirea Parlamentului, Piaţa Tahrir din inima capitale egiptene şi sediul televiziunii publice din Cairo.

Prezenţa armatei pe străzi a fost primită în mod diferit, potrivit The Guardian. La Cairo, unii au salutat prezenţa trupelor Minsiterului Apărării, alţi protestatari au incendiat nişte transportoare blindate şi i-au forţat pe soldaţi să iasă afară, în timp ce alţi manifestanţi au sărit în apărarea militarilor, ferindu-I de furia mulţimii.

Potrivit Al-Jazeera, cea mai amplă manifestaţie din ultimele ore a avut loc la Port Said, unde 80.000 de oameni au ieşit pe străzi.

Washingtonul nu îşi ia încă mâna de pe Mubarak

După patru zile de proteste, Hosni Mubarak a ţinut un discurs la televiziunea publică în care a promis reforme democratice, interpretate în cotidianul The Independent drept un semn de disperare. Unele dintre frazele păreau ridicole în gura unui lider autoritar. "Noi aspirăm la mai multă democraţie, la mai multe eforturi de combatere a şomajului, a sărăciei şi a corupţiei", le-a transmis preşedintele egiptenilor ieşiţi pe străzi.

El nu a răspuns invitaţiei strigate de zeci de mii de oameni - "pleacă!" - ci a spus doar că a demis Guvernul şi va numi un altul în cursul zilei de sâmbătă. Mubarak a invitat protestatarii la "dialog", cu toate că nu există nicio structură pentru astfel de negocieri, iar implicarea formaţiunilor de opoziţie în proteste este minimă. "Nu prin incendieri şi prin atacarea proprietăţii publice şi private realizăm aspiraţiile Egiptului şi ale fiilor săi, ci prin dialog, responsabilitate şi efort", a spus Mubarak.

Ulterior intervenţiei televizate, liderul de la Cairo a fost sunat de preşedintele SUA, Barack Obama, care a relatat ulterior convorbirea pentru presă. "I-am spus că are responsabilitatea de a da un sens cuvintelor sale (legate de "mai multă democraţie" - n.r.), să facă paşi concreţi pentru a îndeplini promisiunea", a spus Obama.

"Violenţa nu va rezolva problemele poporului egiptean, iar suprimarea ideilor nu va reuşi să le înlăture", a mai spus liderul de la Casa Albă. Preşedintele SUA l-a avertizat pe Mubarak: "toate guvernele trebuie să se menţină la putere prin consimţământ" al celor guvernaţi.

Pe de altă parte, Casa Albă nu pare gata să îşi ia mâna complet de pe Mubarak, un aliat al SUA de trei decenii. Obama a avut un avertisment la fel de categoric şi pentru manifestanţi. "Cei care protestează pe străzi au responsabilitatea de a se exprima paşnic. Violenţa şi distrugerile nu vor duce la reformele pe care le caută", a spus preşedintele SUA, într-o declaraţie televizată privind evenimentele din Egipt.

Anterior, Departamentul de Stat a avertizat că ajutorul financiar al SUA pentru Egipt (1,5 miliarde USD pe an, dintre care circa 1,3 miliarde este ajutor militar) ar putea fi sistat, în caz că forţele de ordine vor reprima violent proteste paşnice. Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, a făcut un apel personal ca Egiptului să restabilească legăturile telefonice şi conexiunile la internet. Apelul la "libertatea internetului" avea să fie reluat şi de Barack Obama.

În privinţa neoficialului "lider al Opoziţiei", Mohamed ElBaradei, nu se mai ştie nimic, după ce, la întoarcerea sa în Egipt, a fost plasat în arest la domiciliu. Explicaţia oficială a autorităţilor egiptene a fost aceea că arestarea lui ElBaradei s-a făcut "pentru propria lui protecţie". Nu este clar în ce măsură fostul director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) mai poate avea legături cu protestatarii sau cu alţi lideri ai formaţiunilor de opoziţie. (Bogdan Munteanu)


UPDATE 20.30 - 21.00 Rachel Stevenson, colaborator al ziarului Guardian, se află în staţiunea Sharm el-Sheikh. Ea spune că oameni de acolo sunt izolaţi de ce se petrece în ţară, nu sunt demonstraţii, iar localnicii ignoră starea de asediu. Totuşi, angajaţii din turism sunt alături de protestatari, din cauza faptului că au locuri de muncă prost plătite, deşi au educaţie superioară.

În mod bizar, garda preşedintelui este aclamată pe străzile din Cairo, în timp ce se îndreaptă spre sediul postului TV de stat, care se află sub controlul manifestanţilor.

Armata este aplaudată de protestatarii de pe străzile din Cairo.


UPDATE 19.30 - 20.00 Preşedintele SUA, Barack Obama, şi-a adunat echipa de securitate naţională pe fondul protestelor din Egipt

Armata a intrat în Alexandria. Atmosfera e calmă, soldaţii vorbesc cu protestatarii.

Surse medicale au declarat pentru Reuters că 10 oameni au fost răniţi azi în Cairo.

Guvernul a extins starea de asediu în toată ţara.

Un membru al grupului lui ElBaradei a spus că 80.000 de oameni protestează în Port Said, unde un băiat de 14 ani a fost ucis.


UPDATE 18.30 -19.00 Hillary Clinton spune că SUA sunt îngrijorate că protestele ar putea fi reprimate prin forţă. Ea cere guvernului egiptean să-şi controleze forţele de ordine, dar şi manifestanţilor să se abţină de la violenţă.

O secţie de poliţie din Cairo, mai multe maşini de poliţie şi cisterne sunt în flăcări. Explozii puternice se aud în capitale Egiptului, informează al-Jazeera.

Pe stradă se află vehicule militare, dar nu se poate observa de partea cui sunt.

Manifestanţii au incendiat vineri, la Cairo, sediul Partidului Naţional Democrat (PND), aflat la putere în Egipt, în cea de-a patra zi a manifestaţiilor fără precedent împotriva regimului preşedintelui Hosni Mubarak, a anunţat televiziunea publică, citată de AFP.

Clădirea, cu vedere spre Nil, a fost cuprinsă de flăcări, potrivit imaginilor difuzate în direct de televiziune.

Tancuri intră în Cairo şi Suez, anunţă al-Jazeera. Mubarak a cerut armatei să restabilească ordinea, dar protestatarii au aplaudat sosirea tancurilor în speranţa că forţele armate li se vor alătura împotriva poliţiei.


UPDATE 17.30 - 18.00 Preşedintele Mubarak urmează să se adreseze poporului. Birourile din Cairo ale televiziunii Al-Jazeera sunt vizate de raiduri ale poliţiei. Li se ordonă să nu mai difuzeze imagini ale revoltei.

Starea de asediu a fost instaurată, dar protestele continuă. Câţiva protestatari încercau să arunce o dubă de poliţie în Nil.

Preşedintele Mubarak a cerut armetei să se alăture poliţiei pentru a menţine ordinea. Se pare că aşa intenţionează să instaureze starea de asediu.


UPDATE 17.00-17.30: Mass-media de stat a anunţat introducerea stării de asediu. Toţi oamenii trebuie să se retragă de pe străzi de la ora 7 seara până mâine, la 7 dimineaţă. Totuşi, manifestanţii nu par dispuşi să meargă la casele lor.

Protestatarii deţin controlul pe mai multe străzi din Alexandria.

Un jurnalist BBC susţine că a fost bătut de forţele de ordine. Assad Sawey declară: "Urmăreau jurnaliştii în mod special. Mi-au luat camera şi după ce m-au arestat au început să mă bată cu bâte de metal. Apoi am fost electrocutat cu bastoane speciale". Acesta a spus că mai mulţi jurnalişti străini au fost reţinuţi de forţele de ordine.

Protestatarii din Suez au ocupat două secţii de poliţie, informează al-Jazeera.


Egiptul a fost scos de pe harta mondială a conexiunilor la internet, în noaptea de joi spre vineri, de autorităţile de Cairo care se tem că protestele din această săptămână au atins un punct critic - o "revoluţie" care nu mai poate fi ţinută sub control.

Fie că se numără între tinerii ieşiţi pe străzi sau nu au de-a face cu protestele, egiptenii nu mai au acces la internet, care a fost supus unei blocade fără precedent în vreo ţară a lumii de la inventarea World Wide Web-ului.

Citeşte şi Noul guvern tunisian, contestat în stradă

Deşi au un blogger în guvern, "revoluţionarii" tunisieni vor epurarea celor din fostul regim

Un blogger şi un cineast fac parte din noul Guvern tunisian

Urâtă de popor, soţia fostului lider tunisian s-a asigurat că pleacă din ţară cu 1,5 tone de aur

Autoincendieri după model tunisian

Război pe străzi în Tunisia, ţara în care preşedintele a fugit

Preşedintele tunisian a fost îndepărtat definitiv de la putere - VIDEO

Traficul de date către şi dinspre Egipt a scăzut de la circa 3.000 megabiţi pe secundă (MBps) la aproape zero megabiţi în cazul a cel puţin 80 de provideri de internet din lume, potrivit The Daily Mail.

Semnalul de telefonie mobilă - prin intermediul căruia protestatarii comunicau prin mesaje scrise (SMS) şi postări pe Twitter (tweets) a fost, de asemenea, blocat, de teamă că ziua de vineri va fi marcată de cele mai violente proteste de până acum, la care să ia parte şi liderii Opoziţiei.

New York Times: Police Battle Protesters Across Egypt

The Telegraph: Egypt protests: live

The Guardian: Egyptian protesters defy Cairo crackdown - in pictures

Fără acces la internet, veştile dinspre Egipt circulă tot mai greu, dar iată câteva dintre principalele evoluţii relatate de mass media internaţionale în ultimele ore:

Laureatul Nobel pentru Pace şi fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Mohamed ElBaradei, a fost arestat, vineri la prânz, după ce s-a alăturat grupurilor de protestatari care se îndreptau către Piaţa Tahrir din Cairo. În ajun, ElBaradei (care insistă asupra acestei grafii a numelui său, nu cu "El-") ceruse demisia lui Mubarak şi s-a arătat dispus să conducă un guvern provizoriu.

Alte zeci de arestări s-au adăugat, în noaptea de joi spre vineri, celor circa o mie efectuate de marţi încoace. Nu doar tineri protestatari au fost reţinuţi de poliţie, ci şi lideri ai unor formaţiuni de opoziţie, între care opt membri ai Frăţiei Musulmane - principala grupare islamistă care i se opune lui Mubarak.

Securitatea a fost întărită în jurul ambasadei Turciei de la Cairo, către care s-ar putea îndrepta unii dintre manifestanţi. Protestatarii au aflat că în Turcia au avut loc mitinguri de susţinere a cauzei lor.

Deşi numărul deceselor a rămas la şase, de la începutul protestelor de marţi, o noapte de confruntări violente a avut loc în oraşul Suez, unde valuri de tineri au luat cu asalt sediul poliţiei din oraş şi au incendiat staţia de pompieri.

Un mesaj al preşedintelui Mubarak (82 de ani) a spus că el este gata de "dialog" cu formaţiunile de opoziţie, dar, în acelaşi timp, a ameninţat că toţi cei care ies pe străzi trebuie să îşi asume consecinţele. În piaţa Tahrir ar fi deja mobilizată o unitate de luptă antiteroristă a forţelor de securitate egiptene.

Citește și: