127 vizualizări 30 ian 2011

UPDATE 13: Mohamed ElBaradei: Egiptul se află la începutul unei noi ere

Egiptul se află "la începutul unei noi ere", a declarat, duminică seară, Mohamed ElBaradei, reprezentant al opoziţiei egiptene, care s-a alăturat pentru prima dată manifestanţilor adunaţi în piaţa Tahrir din centrul capitalei Cairo, relatează AFP.

"Vă cer să aveţi răbdare, schimbarea va veni", a spus el, adresându-se manifestanţilor cu ajutorul unei portavoci. "Suntem pe calea cea bună (...), iar forţa noastră stă în numărul nostru", a adăugat ElBaradei.

La intrarea în piaţă, ElBaradei a fost înconjurat de susţinători, alăturându-se celor câteva mii de manifestanţi care scandează în continuare "poporul vrea ca preşedintele să plece" sau "ne sacrificăm sufletul şi sângele pentru patrie".


UPDATE 12: Mohamed ElBaradei se alătură demonstranţilor din centrul capitalei egiptene

Mohamed ElBaradei, reprezentant al opoziţiei egiptene, a ajuns duminică seară în apropiere de piaţa Tahrir din Cairo, unde se află câteva mii de manifestanţi care cer, pentru a şasea zi la rând, plecarea preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, relatează AFP.

ElBaradei a ajuns cu o maşină în apropierea pieţei înconjurate de tancuri, care controlează accesul în zonă.

El a fost imediat înconjurat de susţinători şi se îndreaptă către zona pieţei unde sunt adunaţi manifestanţii, care scandează în continuare "poporul vrea ca preşedintele să plece" sau "ne sacrificăm sufletul şi sângele pentru patrie".

ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a fost mandatat de o coaliţie a formaţiunilor de opoziţie egiptene să negocieze cu regimul preşedintelui Hosni Mubarak.

Citeşte şi COMENTARIU LIVE - Cristian Tudor Popescu despre situaţia din Egipt: Duşmanul amicilor lui Ceauşescu

COMENTARIU LIVE În aşteptarea potopului de după "Faraonul" Mubarak

DE CE S-A REVOLTAT EGIPTUL - imagini incredibile cu oameni care spun: O SĂ MOR ASTĂZI

CUM POATE ARUNCA ÎN AER ECONOMIA MONDIALĂ REVOLUŢIA DIN EGIPT

Agenţiile româneşti, disperate, reduc preţurile vacanţelor în Egipt cu 30%. Ai merge acum la Cairo?

"REVOLUŢIA" a început şi în Egipt. Luptele de stradă continuă. Bilanţul: 48 de morţi. Guvernul a fost demis. Şeful serviciilor de informaţii, numit vicepreşedinte

Ambasada la Cairo spune că nu sunt date privind români în situaţii speciale

Metode brutale ale poliţiei egiptene, descrise în note diplomatice americane dezvăluite de WikiLeaks

Statele Unite îşi modifică tonul faţă de Egipt şi cer o tranziţie paşnică la Cairo

Statele Unite şi-au modificat discursul faţă de Egipt duminică, făcând apel la o tranziţie paşnică la Cairo, dar excluzând în continuare suspendarea ajutorului acordat aliatului lor, comentează AFP.

"Sperăm să vedem o tranziţie ordonată. Cerem guvernului Mubarak, care se află la putere (...), să facă ceea ce este necesar pentru a facilita o astfel de tranziţie", a declarat secretarul de Stat american, Hillary Clinton, într-o intervenţie la postul de televiziune CBS.

Întrebată, într-o emisiune a canalului ABC, dacă remanierea anunţată sâmbătă în cadrul conducerii de la Cairo este suficientă, ea a răspuns: "Sigur că nu".

"Este abia începutul a ceea ce trebuie să se întâmple", a adăugat Clinton, referindu-se la "un proces care să ducă la măsuri concrete pentru aplicarea de reforme democratice şi economice", prin declanşarea unui dialog naţional.

Tonul declaraţiilor de duminică este sensibil diferit de cel abordat cu o zi înainte, când autorităţile americane cereau numai ca forţele de ordine să dea dovadă de "reţinere".

Clinton, care a participat la mai multe emisiuni TV duminică dimineaţă, a precizat că destinul Egiptului trebuie decis de poporul egiptean, reamintind însă importanţa alianţei dintre Washington şi Cairo, în special în ceea ce priveşte menţinerea păcii în Orientul Mijlociu.

"Pentru moment, nu există discuţii privind eventuala suspendare a vreunui ajutor", a spus ea, la ABC News. ( Alexandra Fusoi, alexa@mediafax.ro)


UPDATE 11: Ce "mesaje" transmit americanii

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a îndemnat Egiptul să iniţieze o tranziţie "ordonată" spre democraţie, sugerând că preşedintele Hosni Mubarak nu a făcut suficiente eforturi în acest sens, informează postul de televiziune CNN.

Hillary Clinton a subliniat că situaţia din Egipt este "instabilă şi complexă", pe fondul protestelor violente care au loc la Cairo şi în alte oraşe.

Clinton a precizat că nu doreşte ca noul guvern numit de Mubarak să continue oprimarea protestatarilor.

Anterior, Departamentul de Stat le-a recomandat cetăţenilor americani să evite deplasările în Egipt, din cauza violenţelor produse în ultimele zile, soldate, conform unor surse, cu cel puţin 111 morţi.

Ambasada americană din Cairo a anunţat că Statele Unite se pregătesc să evacueze, luni, cetăţenii americani din Egipt, din cauza violentelor manifestaţii antiguvernamentale.

CITEŞTE COMENTARIUL LUI BOGDAN MUNTEANU: În aşteptarea potopului de după "Faraonul" Mubarak

Avioane şi elicoptere militare survolează centrul oraşului Cairo - presă

Armata egipteană a intensificat activităţile în Cairo, centrul capitalei Egiptului fiind survolat de avioane de vânătoare şi de un elicopter militar, informează BBC News online.

Potrivit corespondentului BBC, Jeremy Bowen, cel puţin două avioane de vânătoare trec frecvent pe deasupra Pieţei Tahrir, producând zgomote foarte puternice, iar în zonă a ajuns şi o coloană de tancuri.

De asemenea, zona unde sunt mii de manifestanţi este survolată de cel puţin un elicopter militar.

Protestatarii adunaţi în Piaţa Tahrir au anunţat că nu intenţionează să plece până când nu va demisiona preşedintele Hosni Mubarak, îndemnând armata să îl aresteze. Manifestanţii plănuiesc ca luni să meargă la palatul prezidenţial cu sicriele victimelor rezultate în urma intervenţiei forţelor de ordine. (Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro)


UPDATE 10: Potrivit celui mai recent bilanţ asupra situaţiei din Egipt, peste 150 de persoane şi-au pierdut viaţa în confruntările din ultimele cinci zile.


UPDATE 9: Hosni Mubarak vizitează comandamentul operaţional al armatei egiptene

Preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a vizitat duminică centrul operaţional al armatei, pe fondul protestelor violente soldate cu cel puţin 111 morţi, anunţă televiziunea publică egipteană, citată de AFP.

"Preşedintele Mubarak vizitează centrul operaţional al forţelor armate pentru a urmări evoluţia misiunii de instaurare a securităţii", precizează postul public de televiziune.

Citeşte şi Ambasada la Cairo spune că nu sunt date privind români în situaţii speciale

Efectivele poliţiei au fost retrase de pe străzile din Cairo, iar militari sunt poziţionaţi în locuri strategice din Cairo, în special în Piaţa Libertăţii, unde mii de protestatari s-au adunat duminică dimineaţă.

Conform unor surse medicale şi din cadrul serviciilor de securitate, violenţele din ultimele zile s-au soldat cu cel puţin 111 morţi şi peste 2.000 de răniţi.

Un angajat al ambasadei Azerbaidjanului din Cairo a fost ucis

Un angajat al ambasadei Azerbaidjanului a fost ucis sâmbătă în Egipt, a anunţat, duminică, Ministerul azer de Externe, citat de AFP.

Bărbatul, care era contabilul ambasadei azere din Cairo, a fost ucis sâmbătă seară, în timp ce se îndrepta spre casă, după ce ieşise de la serviciu. Ministerul azer de Externe nu a furnizat alte detalii.

Potrivit agenţiei Interfax, bărbatul a fost împuşcat.

Cel puţin 102 persoane au fost ucise în Egipt de la începerea protestelor împotriva regimului condus de Hosni Mubarak. (Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro)


UPDATE 8: Zeci de cadavre, găsite în apropierea unei închisori din Cairo

Zeci de cadavre au fost descoperite în apropierea unei închisori din Cairo, după confruntări care au avut loc în cursul nopţii între gardieni şi deţinuţii care au evadat, anunţă surse din cadrul serviciilor de securitate egiptene, citate de AFP.

Cel puţin 1.000 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare situată la sud-vest de Cairo, în urma unui incident soldat cu moartea mai multor gardieni, a anunţat, duminică, televiziunea egipteană Nile TV.

Protestele de sâmbătă de la Cairo şi din alte oraşe egiptene au fost în general paşnice, principala excepţie fiind incidentele de la sediul Ministerului de Interne, unde forţele de ordine au deschis focul sâmbătă după-amiază asupra manifestanţilor. Medicul Ragab Ali de la clinica Ebad Al-Rahman a afirmat că în incidente şi-a pierdut viaţa o persoană, în timp ce un alt medic a declarat că forţele de ordine au ucis cel puţin cinci persoane. Ali a precizat că 60 de manifestanţi au fost răniţi în zona Ministerului de Interne.


Forţele de ordine au deschis focul cu muniţie reală şi au folosit gaze lacrimogene pentru a-i împiedica pe protestatari să pătrundă în clădire. (Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro)


UPDATE 7: Statele Unite şi Turcia se pregătesc să-şi evacueze cetăţenii din Egipt

Agenţiile româneşti, disperate, reduc preţurile vacanţelor în Egipt cu 30%. Ai merge acum la Cairo?

Statele Unite se pregătesc să evacueze, luni, cetăţenii americani din Egipt, din cauza violentelor manifestaţii antiguvernamentale, se arată într-un comunicat al misiunii diplomatice americane de la Cairo, informează AFP.

"Ambasada SUA din Cairo informează cetăţenii americani din Egipt care doresc să plece că Departamentul de Stat a luat măsuri pentru a le asigura transportul spre locaţii sigure din Europa", precizează comunicatul. "Zborurile de evacuare vor începe luni 31 ianuarie", adaugă misiunea diplomatică americană. La rândul său, Turcia a anunţat că va trimite trei avioane în Egipt pentru repatrierea cetăţenilor turci din această ţară.

Două mumii egiptene au fost grav avariate într-o tentativă de furt la un muzeu din Cairo

Două mumii datând din perioada faraonilor egipteni expuse la un muzeu din Cairo au fost grav avariate în cursul unei tentative de furt, în contextul protestelor violente, anunţă Zahi Hawass, responsabil de antichităţile egiptene, informează AFP.

Profitând de incendiul izbucnit la sediul Partidului Naţional Democratic (PND), al preşedintelui Hosni Mubarak, mai mulţi indivizi au pătruns în Muzeul Egiptean, situat în imediata apropiere. "Indivizii au fost opriţi de manifestanţi în colaborare cu forţele de securitate, iar mumiile au fost returnate la muzeu, dar au suferit daune majore. Doar capetele au rămas intacte", precizează oficialul egiptean. Deocamdată nu se ştie ce s-a întâmplat cu presupuşii hoţi.

Muzeul Egiptean a fost înconjurat sâmbătă de un lanţ uman de voluntari, în scopul evitării tentativelor de furt. (Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro)


UPDATE 6: Autorităţile egiptene ordonă suspendarea transmisiei canalului de televiziune Al-Jazeera

Ministrul egiptean al Informaţiilor, Anas el-Fekki, a ordonat suspendarea transmisiunilor postului de televiziune Al-Jazeera, care a relatat pe larg despre manifestaţiile împotriva regimului condus de preşedintele Hosni Mubarak, a anunţat duminică agenţia oficială egipteană MENA, citată de AFP.

DE CE S-A REVOLTAT EGIPTUL - imagini incredibile cu oameni care spun: O SĂ MOR ASTĂZI

Ministrul în exerciţiu al Informaţiilor "a decis ca serviciul de informaţii de stat să închidă operaţiunile canalului Al-Jazeera în Republica Arabă Egipt, să anuleze toate autorizaţiile acestuia şi să retragă toate legitimaţiile de presă ale angajaţilor, începând de duminică", a precizat MENA.Imediat după anunţul transmis de agenţia oficială de ştiri egipteană, programele Al-Jazeera puteau fi încă recepţionate în Egipt. (Alexandra Fusoi, alexa@mediafax.ro)


UPDATE 5: Mohamed ElBaradei îi cere lui Hosni Mubarak să se retragă, pentru binele Egiptului

Mohamed ElBaradei, cel mai cunoscut reprezentant al opoziţiei egiptene, i-a cerut sâmbătă preşedintelui Hosni Mubarak să se retragă cât mai repede, pentru binele Egiptului, relatează AFP, citând o declaraţie acordată canalului de televiziune Al-Jazeera.

Anarhia domneste in Egipt. Mii de detinuti au evadat astazi

StirileProTV.roElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a afirmat că numirea unui vicepreşedinte şi a unui nou prim-ministru nu sunt suficiente pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă Egiptul.

"Îi spun preşedintelui Mubarak şi regimului său: plecaţi fără întârziere, pentru binele Egiptului şi al vostru", a spus el. "Îi respect pe generalul Omar Suleiman şi pe generalul Ahmad Shafik, dar problema depăşeşte schimbarea unor persoane", a adăugat ElBaradei, cerând formarea unui guvern de uniune naţională, care "să reprezinte toate toate curentele din societatea egipteană, care să pregătească alegeri transparente şi să redacteze o nouă Constituţie".


UPDATE 4: Lideri europeni îi cer lui Hosni Mubarak să aplice reforme şi să organizeze alegeri libere

Liderii mai multor ţări europene s-au alăturat sâmbătă SUA, cerându-i preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, să evite vărsarea de sânge şi să îşi respecte promisiunile privind aplicarea de reforme în Egipt, după cinci zile de proteste de stradă violente împotriva regimului de la Cairo, relatează CNN

Premierul britanic, David Cameron, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, i-au solicitat lui Mubarak să aplice rapid schimbări politice substanţiale şi să asigure desfăşurarea de alegeri corecte.

"Este esenţial ca reformele politice, economice şi sociale promise de preşedintele Mubarak să fie aplicate complet şi rapid şi să respecte aspiraţiile poporului egiptean", afirmă cei trei lideri europeni, într-o declaraţie comună.

Citeşte şi Metode brutale ale poliţiei egiptene, descrise în note diplomatice americane dezvăluite de WikiLeaks

"Poporul egiptean (...) are aspiraţii pentru un viitor mai bun (...). Îi cerem preşedintelui Mubarak să înceapă un proces de transformare, care să fie reflectat printr-un guvern cu o bază largă şi prin alegeri libere şi corecte", adaugă declaraţia semnată de cei trei lideri europeni.

Recunoscând rolul de moderator jucat de Mubarak în Orientul Mijlociu, liderii occidentali îi cer acestuia "să dea dovadă de aceeaşi moderaţie" şi în Egipt şi să permită populaţiei să demonstreze paşnic şi îi solicită să respecte drepturile omului şi libertăţile democratice.

Într-un interviu acordat CNN vineri la Davos, premierul britanic, David Cameron, a declarat că în Egipt sunt necesare "reforme şi progrese pentru consolidarea democraţiei şi a drepturilor civile". El a adăugat că simpla organizare de alegeri nu este suficientă, cerând "o abordare mai matură" pentru construirea unei democraţii solide.

Cameron a adăugat, în interviul care va fi difuzat duminică de CNN, că nu consideră necesară înlăturarea de la putere a lui Mubarak, pe care îl numeşte "un prieten al Marii Britanii".


UPDATE 3: Barack Obama cere din nou regimului egiptean să dea dovadă de reţinere

Preşedintele american, Barack Obama, a convocat sâmbătă o reuniune a Consiliului de securitate naţională pentru a discuta situaţia din Egipt şi a cerut din nou regimului de la Cairo să aplice reforme şi să dea dovadă de "reţinere", relatează AFP.

La reuniunea care a durat circa o oră au mai participat vicepreşedintele Joe Biden, consilierul pentru Securitate naţională al Casei Albe, Tom Donilon, şi alţi înalţi oficiali cu atribuţii în domeniul securităţii şi al afacerilor externe.

"Preşedintele a fost informat în legătură cu ultimele evoluţii ale situaţiei din Egipt", se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Citeşte şi Noul guvern tunisian, contestat în stradă

Deşi au un blogger în guvern, "revoluţionarii" tunisieni vor epurarea celor din fostul regim

Un blogger şi un cineast fac parte din noul Guvern tunisian

Urâtă de popor, soţia fostului lider tunisian s-a asigurat că pleacă din ţară cu 1,5 tone de aur

Autoincendieri după model tunisian

Război pe străzi în Tunisia, ţara în care preşedintele a fugit

Preşedintele tunisian a fost îndepărtat definitiv de la putere - VIDEO

Obama şi-a reiterat "opoziţia faţă de violenţe" şi apelul "la reţinere, la susţinerea drepturilor universale şi a unor măsuri concrete care să determine progresul reformelor politice în Egipt", potrivit comunicatului citat.

Casa Albă nu a reacţionat oficial la decizia preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, de a-l numi pe directorul serviciilor de informaţii în funcţia de vicepreşedinte şi de a nominaliza un nou prim-ministru.

În timpul reuniunii Consiliului de securitate, circa 100 de persoane au manifestat în faţa Casei Albe, scandând "Mubarak trebuie să plece".

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley, a reafirmat poziţia Statelor Unite, care încearcă să convingă regimul de la Cairo să aplice reforme şi să evite vărsarea de sânge. "Cu manifestanţii aflaţi încă pe străzi, suntem îngrijoraţi de riscul de producere a unor violenţe şi cerem tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere", a afirmat el, într-o postare pe site-ul de microblogging Twitter.

Crowley a apreciat că Mubarak nu poate remania guvernul şi rămâne, în acelaşi timp, inflexibil. "Promisiunile de reformă ale preşedintelui Mubarak trebuie urmate de efecte", a spus el.

Statele Unite au sugerat deja că ar putea reanaliza şi ajutorul financiar acordat Egiptului. "Reanalizăm asistenţa destinată Egiptului, în funcţie de evenimentele care vor avea loc în următoarele zile, a avertizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs.Armata egipteană, prezentă pe străzile marilor oraşe din ţară, beneficiază de asistenţă financiară americană în valoare de 1,3 miliarde de dolari anual. (Alexandra Fusoi, alexa@mediafax.ro)


UPDATE: Mii de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare situată la nord de Cairo

Câteva mii de deţinuţi au evadat din închisoarea Wadi Natroun, situată la 100 de kilometri nord de Cairo, au anunţat, duminică, surse din serviciile de securitate egiptene, citate de AFP.

Mii de deţinuţi, printre care se numără şi militanţi islamişti aflaţi în închisoare de mai mulţi ani, dar şi deţinuţi de drept comun, au evadat în cursul nopţii, după declanşarea unei revolte.

Sursele citate au precizat că deţinuţii i-au dezarmat pe gardieni.

New York Times: Police Battle Protesters Across Egypt

The Telegraph: Egypt protests: live

The Guardian: Egyptian protesters defy Cairo crackdown - in pictures

Zeci de mii de persoane protestează de cinci zile în marile oraşe din Egipt, cerând plecarea regimului condus de preşedintele Hosni Mubarak. Confruntările violente dintre manifestanţi şi forţele de ordine s-au soldat cu peste 100 de morţi şi mii de răniţi.


Cel puţin 102 persoane au murit în Egipt în ultimele cinci zile, în urma confruntărilor dintre forţele de ordine şi participanţii la manifestaţiile împotriva regimului condus de preşedintele Hosni Mubarak, au declarat, duminică, surse medicale şi de securitate, citate de AFP.

Un bilanţ anterior indica moartea a 92 de persoane în urma incidentelor violente din Egipt.

Conform surselor citate, confruntările de sâmbătă s-au soldat cu moartea a 33 de persoane.

Sute de mii de persoane protestează de cinci zile la Cairo şi în alte oraşe din Egipt, cerând înlăturarea de la putere a lui Mubarak. Autorităţile au făcut apel la armată pentru menţinerea ordinii, iar preşedintele egiptean a numit sâmbătă un nou prim-ministru şi un vicepreşedinte. (Alexandra Fusoi, alexa@mediafax.ro)

Citește și: