Bogdan MUNTEANU
128 vizualizări 22 feb 2011

Informaţiile că ar fi părăsit ţara sunt numai minciuni ale unor "câini" (temen insultător în limba arabă) a declarat, luni seara, dictatorul libian Moammar Gaddafi, într-o apariţie la televiziunea publică neobişnuit de scurtă (22 de secunde).

"Voi merge să-i văd pe tineri în Piaţa Verde (unde au loc principalele manifestaţii de protest din capitala libiană - n.r.). Asta doar ca să dovedesc că sunt la Tripoli, nu în Venezuela şi să dezmint televiziunile, aceşti câini", a declarat Gaddafi în scurtul său mesaj, filmat în împrejurări inedite faţă de apariţiile sale "grandioase".

Dictatorul se afla în faţa reşedinţei sale din Bab Al-Azizia (suburbie a capitalei) şi tocmai se pregătea să plece. El se urca într-un microbuz şi ţinea o umbrelă în mână, fără ca vreun aghiotant să fi preluat această sarcină.

După difuzarea imaginilor, televiziunea libiană a anunţat că, "în cursul unei întâlniri în direct, «Fratele Lider al Revoluţiei» (unul dintre titlurile pe care şi le-a atribuit Gaddafi - n.r.) a dezminţit zvonurile canalelor tendenţioase".

Citeşte şi Regimul Gaddafi luptă "PÂNĂ LA ULTIMUL GLONŢ" şi urcă numărul victimelor la 230. Manifestanţii au preluat controlul mai multor oraşe, dar se trage asupra lor din elicoptere şi avioane

Doi piloţi libieni au fugit în Malta cu avioanele de luptă pentru a nu participa la reprimarea revoltei

Muammar Kadhafi dezminte că ar fi părăsit ţara. Un influent predicator musulman cere armatei libiene să-l asasineze pe Kadhafi

Ambasada României în Libia: Evitaţi călătoriile. Contactaţi imediat ambasada. Vedeţi aici cum puteţi contacta ambasada

În cursul după-amiezei de luni, ministrul de Externe al Marii Britanii, William Hague, le declarase omologilor din UE, reuniţi la Bruxelles, că este posibil ca liderul contestat al Libiei să fi părăsit ţara şi să se îndrepte către Venezuela.

Niciun cuvânt despre sutele de morţi

În timp ce bilanţul victimelor s-ar putea să se fi apropiat de 500, potrivit martorilor din Libia, citaţi de ONG-uri internaţionale pentru apărarea drepturilor omului, Gaddafi nu a făcut nicio referire la protestari.

Televiziunea publică (Al-Jamahiriya TV) a negat informaţiile că s-ar fi tras asupra mulţimilor ieşite pe străzi din avioane de luptă. Misiunea aviaţiei militare ar fi fost numai bombardarea unor depozite de muniţii. Televiziunea nu a precizat de ce a ar fi fost dat un astfel de ordin, dar este posibil ca regimul să dorească evitarea cu orice preţ a înarmării manifestanţilor, care ies în număr tot mai mare pe străzi, cu cât creşte numărul victimelor.

Pe de altă parte, relatări de pe siteul The Daily Telegraph şi din alte surse susţin că cel puţin doi piloţi libieni militari au aterizat cu aeronavele lor în Malta. Acolo, ei au declarat că au dezertat, pentru că nu puteau da curs ordinului de a deschide focul asupra protestatarilor.

Citește și: