33 vizualizări 11 ian 2011

Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au înregistrat o creştere record de 199 miliarde de dolari în trimestrul al patrulea, la 2.850 miliarde de dolari, evidenţiind perpetuarea dezechilibrelor din economia mondială, potrivit cotidianului britanic Financial Times.

Pe parcursul întregului an 2010, rezervele valutare au urcat cu 18,7%, incluzând o creştere de 194 miliarde de dolari în trimestrul al treilea.

Chiar dacă excedentul comercial al Chinei s-a redus în decembrie, continuarea trendului de majorare puternică a rezervelor va alimenta criticile celor care susţin o apreciere mai rapidă a monedei chineze, notează publicaţia.

Problemele legate de cursul monedei şi schimburile comerciale vor fi un subiect important al discuţiilor pe care preşedintele chinez Hu Jintao le va avea cu oficialii americani cu ocazia vizitei în SUA de săptămâna viitoare, în contextul reluării temerilor privind un "război valutar".

Majorarea continuă a rezervelor valutare complică şi politica monetară a Chinei, într-un moment în care creditarea puternică şi creşterea lichidităţilor se adaugă presiunilor inflaţioniste din economie, potrivit Financial Times. (Marius Oncu, marius.oncu@mediafax.ro)

Citește și: