33 vizualizări 11 apr 2011

Riscul unei scurgeri radioactive majore la centrala de la Fukushima (nord-est) s-a "redus în mod considerabil", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, după o lună de la cutremurul urmat de un tsunami, aflate la originea accidentului nuclear, relatează AFP.

"Riscul ca situaţia centralei nucleare să se deterioreze şi să producă o nouă scurgere radioactivă majoră s-a redus în mod considerabil", a declarat Yukio Edano.

"Este evident că centrala nu este în stare să funcţioneze normal", a recunoscut purtătorul de cuvânt. "Trebuie, în continuare, să cerem locuitorilor să evacueze, în cazul în care s-ar întâmpla un asemenea incident (...). Dar noi credem că acest risc a devenit mult mai redus, în comparaţie cu situaţia la o săptămână sau la două săptămâni după cutremur", a continuat acesta.

Edano a reafirmat, totuşi, că zona de evacuare, pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei, "ar trebui să fie suficientă".

La 11 martie, un val de 14 metri înălţime, provocat de un cutremur cu magnitudinea 9, a distrus reţeaua de alimentare electrică şi a întrerupt circuitele de răcire de la Fukushima Daiichi (numărul 1), provocând începutul unei fisiuni a barelor de combustibil, urmată de explozii şi emanaţii radioactive.

Guvernul a ordonat evacuarea locuitorilor, pe o rază de 20 de kilometri, şi a recomandat persoanelor care locuiesc pe o rază cuprinsă între 20 şi 30 de kilometri de la instalaţie să plece sau să se închidă în casă.

Valentin Vidu, valentin.vidu@mediafax.ro

Citește și: