Andrei Luca POPESCU
21101 vizualizări 17 ian 2013

Un român se află printre angajaţii unei platforme de extracţie a gazelor din Algeria, care au fost luaţi ostatici de un grup jihadist afiliat Al Qaeda. Atacul vine ca urmare a ofensivei franceze din Mali, care are ca ţintă grupările rebele de islamişti radicali. La Bucureşti s-a constituit o celulă de criză, iar preşedintele Traian Băsescu a fost informat despre situaţie încă de ieri. Atacul a avut loc ieri seară, platforma aflându-se în apropierea graniţei cu Libia, în localitatea In Amenas.

Un atac aerian al armatei algeriene a ucis mai mulţi ostatici şi terorişti. În prezent, cetăţeanul român nu se mai află pe lista ostaticilor, anunţată de un purtător de cuvânt al grupării jihadiste. Astfel, se poate presupune că românul a reuşit să evadeze sau se numără printre cei ucişi în raidul armatei.

UPDATE 23.40 Un bilanţ neoficial al victimelor, oferit agenţiei Reuters de o sursă din forţele de securitate algeriene, arată că în atacul de la In Amenas au murit 30 de ostatici, dintre care 7 străini, printre care doi japonezi, doi englezi şi un francez. De partea cealaltă, 11 terorişti ar fi fost ucişi, printre care trei egipteni, doi algerieni, doi tunisieni, doi libieni, un francez şi un malian.

Autorităţile algeriene nu au dat încă publicităţii un bilanţ oficial al victimelor.

Printre teroriştii morţi se numără şi liderul comandoului care a atacat platforma - Abu al-Baraa, conform agenţiei de presă din Mauritania, care s-a aflat în contact direct cu teroriştii, în timpul evenimentelor de astăzi.

UPDATE 22.30 Un oficial algerian a declarat pentru agenţia naţională de ştiri că operaţiunea militară împotriva teroriştilor a luat sfârşit.

Un martor care s-a aflat pe platformă în timpul atacului terorist a povestit pentru Le Monde cum s-a petrecut atacul. Miercuri, teroriştii au atacat un vehicul care transporta angajaţi ai platformei către aeroport. A existat schimb de focuri, pentru că transportul este păzit, iar câţiva terorişti au fost răniţi. Paznicii de la platformă nu au putut respinge atacul terorist. Atacatorii erau îmbrăcaţi în uniforme militare, pentru a păcăli paznicii.

Angajaţii de pe platformă au rămas la locurile unde se aflau - în barăci, la locurile unde lucrau, pentru că instrucţiunile în caz de atac armat sunt ca fiecare angajat să rămână unde este şi să se protejeze. Teroriştii au preluat astfel controlul platformei şi au început să caute angajaţii străini.

Martorul susţine că teroriştii păreau de naţionalităţi diferite - un egiptean, un tunisian, un algerian şi un negru care probabil venea din Niger sau Mali. Unul dintre terorişti vorbea engleza cu accent perfect. Atacatorii păreau să cunoască platforma - organizarea şi modul de funcţionare.

Între 400 şi 600 de muncitori algerieni au reuşit să fugă de pe platformă, în momentul în care armata algeriană a lansat primul atac aerian asupra bazei. Muncitorii algerieni fuseseră înghesuiţi în barăci, separat de cei străini, iar teroriştii nu i-au putut împiedica să fugă.

UPDATE 21.30 Operaţiunea armatei algeriene de eliberare a ostaticilor continuă şi după lăsarea nopţii. Ministrul Comunicaţiilor, Mohamed Said, a declarat pentru agenţia algeriană de stat că soldaţii au fost nevoiţi să atace pentru a-i elibera pe ostatici, pentru că discuţiile cu teroriştii au eşuat, relatează Reuters. El a recunoscut că există morţi şi răniţi printre ostatici.

UPDATE 19.55 SUA, Marea Britanie şi Japonia critică intervenţia armatei algeriene la In Amenas, în urma căreia mai mulţi ostatici au fost ucişi.

Guvernul Japoniei a cerut Algeriei să înceteze imediat operaţiunea militară.

La rândul său, premierul britanic David Cameron a declarat că ar fi preferat să fie informat înainte ca armata algeriană să intervină în forţă. "Algerienii sunt la curent cu faptul că am fi preferat să fim consultaţi înainte", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Cameron.

Casa Albă a condamnat "atacul terorist" din Algeria şi ţine legătura cu oficialii British Petroleum, compania care operează platforma de gaze de la In Amenas. Oficialii de la Washington au declarat că preşedintele Barack Obama este îngrijorat în legătură cu pierderile de vieţi omeneşti şi că a cerut guvernului Algeriei clarificări.

UPDATE 16.48 Un oficial algerian a declarat pentru agenţia naţională de ştiri că armata algeriană a eliberat patru dintre ostatici. Aceştia sunt doi britanici, un kenyan şi un francez.

UPDATE 16.37 O sursă locală a declarat pentru Reuters că atacul armatei algeriene a provocat mult mai puţine victime decât se credea iniţial: şase ostatici şi opt terorişti ar fi fost ucişi în atacul asupra unui vehicul care încerca să părăsească platforma.

UPDATE 16.25 Unul dintre terorişti susţine că mai sunt ţinute ostatice doar 7 persoane, după atacul armatei algeriene. Este vorba despre doi americani, trei belgieni, un japonez şi un britanic, conform agenţiei de ştiri din Mauritania, citată de Reuters. Cetăţeanul român nu se mai află astfel printre ostatici, însă nu este clar dacă el a fost omorât în raidul armatei sau se numără printre cei care au evadat.

UPDATE 15.20 35 de ostatici şi 15 terorişti au fost ucişi în atacul de la platforma de extracţie a gazelor, conform televiziunii arabe Al Jazeera. Armata a atacat în timp ce teroriştii încercau să mute ostaticii într-o altă locaţie.

Platforma de la In Amenas, Algeria. Click pentru a mări.

UPDATE 14.30 Atacatorii jihadişti cer să li se asigure fuga în Libia. Platforma se află la aproximativ 60 de kilometri de graniţă şi la 1.300 de kilometri de capitala Alger, conform CNN.

Autorităţile algeriene refuză însă să negocieze cu teroriştii, a anunţat ministrul de Interne Diho Weld Qabliyeh, la televiziunea de stat: "Am primit cererile lor, dar nu am răspuns. Autorităţile nu negociază".

Mass media locală a anunţat că atacatorii au trimis un comunicat de presă prin care cer oprirea "agresiunii brutale asupra oamenilor noştri din Mali", referindu-se la intervenţia forţelor franceze din Mali. Teroriştii şi-au justificat atacul prin faptul că Algeria a deschis spaţiul aerian pentru avioanele Franţei, ajutând astfel la ofensiva din Mali.

UPDATE 14.20 Un elicopter al armatei alegeriene atacă platforma unde se află teroriştii şi ostaticii, conform Le Figaro.

UPDATE 14.05 În cursul dimineţii de ieri, Ambasada României de la Alger a informat centrala de la Bucureşti despre un incident armat la frontiera Algeriei cu Libia, a anunţat Robert Cazanciuc, secretarul general al MAE.

"Este vorba despre un număr neprecizat de cetăţeni din mai multe state, printre care şi România, care sunt ţinuţi ostatici. Ambasadorul algerian la Bucureşti a fost convocat pentru a stabili cele mai adecvate metode de cooperare", a mai anunţat Cazanciuc.

UPDATE 14.03 Preşedintele Traian Băsescu ştia de miercuri de răpire şi este informat în permanenţă de către celula de criză formată la nivelul MAE, a declarat pentru gândul Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.

UPDATE 14.00 Un ziarist de la Geneva a luat legătura cu unul dintre ostaticii francezi. Acesta a declarat că mulţi dintre ostatici sunt răniţi grav, iar unii dintre atacatori poartă centuri cu explozibil.

Platforma de la In Amenas. Foto AFP

UPDATE 13.35 Autorităţile române au constituit o celulă de criză la nivel naţional, pentru a gestiona situaţia cetăţeanului român răpit în Algeria, a anunţat Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI. Din celula de criză fac parte, printre alte instituţii, SRI, SIE, Ministerul de Externe. La ora 14.00, MAE va face o declaraţie de presă legată de acest eveniment.

Cincisprezece ostatici au reuşit să scape joi din incinta unei instalaţii de extracţie de gaze din Algeria, unde au fost luaţi ostatici, începând de miercuri dimineaţa, a anunţat Wilaya (prefectura) din Illizi, relatează AFP, citând o sursă oficială. În total, pe platformă s-au aflat peste 40 de angajaţi luaţi ostatici, au mai declarat sursele. O altă informaţie spune că cei care au reuşit să fugă ar fi fost în număr de 30.

În aceste momente, forţele armate algeriene au înconjurat platforma de gaze, care se află în apropiere de graniţa cu Libia. Atacul a fost lansat de aproximativ 20 de luptători jihadişti algerieni

Muncitorii de pe platformă lucrează pentru grupul japonez Japan Gas Corp, conform Le Figaro. Platforma este operată de un joint-venture format din British Petroleum, compania de stat algeriană Sonatrac şi compania norvegiană Statoil, conform CNN.

Platforma de gaze se află în regiunea localităţii In Amenas, din apropierea graniţei Algeriei cu Libia.

Informaţia despre român, anunţată de răpitori

Un răpitor, care s-a prezentat ca Abu al-Baraa, a declarat joi pentru postul Al-Jazeera, că între ţările din care provin cei 41 de ostatici străini din Algeria se află şi România, relatează AFP.

Abu al-Baraa a dat asigurări postului de televiziune din Qatar că numărul "ostaticilor este în jur 41" şi că aceştia provin din 11 ţări, şi anume Norvegia, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia şi Germania.

Răpitorii vor retragerea armatei algeriene, care a încercuit acest complex în domeniul exploatării gazelor, pentru a permite lansarea unor negocieri, a declarat el pentru Al-Jazeera.

"Cerem retragerea armatei algeriene pentru a permite lansarea de negocieri" cu privire la ostatici, a declarat acest răpitor.

El a adăugat că armata algeriană a tras în direcţia instalaţiei, rănind un ostatic japonez.

Autorităţile franceze au afirmat joi că "nu au confirmarea" prezenţei unor cetăţeni francezi în rândul ostaticilor din Algeria.

Cine se află în spatele atacului

Forţele de ordine încercuiau joi o instalaţie în domeniul exploatării gazelor, în partea central-estică a Algeriei, unde o grupare islamistă cu legături Al-Qaida deţine ostatici străini şi cere oprirea intervenţiei militare franceze în Mali, o ţară vecină. Până acum, doi muncitori au fost ucişi de atacatori - un britanic şi un algerian.

Atacul terorist are legătură cu atacul trupelor franceze asupra militanţilor jihadişti din Mali. Liderul grupării care a lansat atacul din Algeria este supranumit "Mister Marlboro" şi este un cunoscut contrabandist care susţine Jihadul extremiştilor islamici, conform CNN.

Numele său real este Moktar Belmoktar şi şi-a pierdut un ochi, luptând în Afganistan, împotriva armatei sovietice. Este unul dintre teroriştii cei mai căutaţi de către serviciile secrete din Franţa.

Gruparea condusă de Mister Marlboro se numeşte Al-Mulathameen Brigade (Brigada Mascaţilor) şi este asociată cu Al Qaeda în Magrebul Islamic (zona Africii de Nord).

Într-o înregistrare video postată pe un forum islamic, Belmoktar a anunţat acest atac, spunând că un comando de elită numit "Cei care se semnează cu sânge" va acţiona ca un scut împotriva "inamicului invadator". Atacul din Algeria a fost revendicat de acest comando care acţionează în numele lui Belmoktar "Mister Marlboro" şi care este format din "cei mai buni dintre tinerii şi mujahedinii noştri, din suporteri străini şi locali", a mai spus Belmoktar.

Citește și: