Marinela Sarbu
1951 vizualizări 9 oct 2018

Autorităţile bulgare l-au eliberat cetăţeanul român reţinut azi dimineaţă, ca suspect în cazul asasinării jurnalistei bulgare Victoria Marinova.

"Avem în detenţie un individ al cărui alibi se confirmă şi nu este suspectat de comiterea crimei", a declarat Theodor Atanassov, şeful Poliţiei din Ruse, transmite Mediafax. Atanasov a precizat că autorităţile verifică mai mulţi suspecţi, dar nu au stabilit încă cine este criminalul.

"Bărbatul este reţinut 24 de ore şi cooperează cu anchetatorii", a transmis iniţial Poliţia din Ruse. Anchetatorii bulgari afirmă că individul reţinut, un român de origine ucraineană, este cooperant şi oferă date pentru a clarifica faptul că nu a comis crima. Este vorba despre un cetăţean român care are un paşaport moldovenesc, anunţă ziarul bulgar Dnevnik.

Procurorii au declarat că Victoria Marinova (30 de ani) a fost abuzată sexual, bătută şi sufocată. Corpul ei a fost găsit sâmbătă, într-un parc din apropierea Dunării, la Ruse.

Victoria Marinova, directoarea şi prezentatoarea postului regional TVN din Bulgaria, a fost ucisă cu brutalitate în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timp ce făcea jogging, fiind al treilea jurnalist asasinat în Uniunea Europeană în mai puţin de un an, informează Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

În vârstă de 30 de ani, Victoria Marinova era implicată în mai multe investigaţii jurnalistice privind corupţia din Bulgaria, a mai precizat OCCRP pe Twitter. Ea este cel de-al treilea jurnalist european asasinat în mai puţin de un an, după Daphne Caruana Galizia în Malta şi Jan Kuciak în Slovacia.

Jurnalistul şi analistul Ruslan Trad a scris pe Twitter că ultimul reportaj al Victoriei Marinova se referea la deturnarea de fonduri publice.

Ruslan Trad a precizat că jurnalista a fost violată şi torturată înainte să fie ucisă.

Trupul neînsufleţit al acesteia a fost găsit de un trecător care a anunţat poliţia.

Femeia nu a putut fi identificată imediat, deoarece nu a fost găsit niciun act de identitate asupra ei, iar telefonul său mobil nu a mai fost descoperit. Procurorul local Georgi Georgiev a declarat că pe lângă telefonul mobil au dispărut cheile de la maşină, ochelarii şi o parte din hainele acesteia. Marinova a murit din cauza multiplelor traumatisme craniene şi prin asfixiere, a spus el.

Ministrul de Interne Mladen Marinov a afirmat că Marinova a fost agresată sexual.

Anchetatorii studiază mai multe teorii, fie că este vorba despre o crimă aleatorie, fie că atacul este legat de munca ei. Georgi Georgiev a refuzat să răspundă la întrebarea reporterilor cu privire la existenţa unor semne că a fost agresată sexual.

Reporter de televiziune cu vechime, Marinova a găzduit timp de mulţi ani o emisiune de stil de viaţă şi, de asemenea, a fost membru al echipei de conducere a TVN.

Cu câteva luni în urmă, a devenit gazda unui program de investigaţie numit Detector. Cea mai recentă emisiune a inclus interviuri despre presupusa corupţie care implică companii private care nu au primit finanţare din partea Uniunii Europene.

Comisia Europeană a cerut luni Bulgariei să efectueze o anchetă rapidă în privinţa uciderii jurnalistei Viktoria Marinova. Ministrul bulgar de Interne, Mladen Marinov, a transmis că nu există indicii că uciderea jurnalistei de investigaţii Victoria Marinova ar avea legătură cu anchetele ei privind corupţia. Ultimul reportaj al Victoriei Marinova, directoare şi prezentatoare a postului regional TVN din Ruse, se referea la deturnarea de fonduri publice, într-un caz în care sunt acuzaţi de implicare o serie de politicieni şi oameni de afaceri.

Poliţia analizează şi posibilitatea ca autorul asasinatului să fi fugit în România. În casa unui suspect de etnie romă din Ruse au fost găsite bunuri ale victimei, precizează site-ul Monitor.bg.

Foto: Виктория Маринова/ Facebook

Citește și: