Alina Matis
7285 vizualizări 21 mai 2013

România este un stat fără scrupule, care iroseşte banii europeni pentru politici de incluziune a romilor, continuând să îi exporte pe aceşti amărâţi în Franţa, unde Republica este neputincioasă în faţa unui val intolerabil de imigranţi. Acestea este, pe scurt, acuzaţia unui deputat francez, fost secretar de stat al afacerilor europene, potrivit unui transcript al sesiunii de întrebări susţinută săptămâna trecută de guvernul francez în Adunarea Naţională (parlamentul.

Pierre Lellouche, deputat din partea UMP (opoziţie, partidul lui Nicolas Sarkozy), a descris, într-o interpelare adresată ministrului francez de Interne, Manuel Valls, problema "intolerabilă" a imigranţilor romi de origine română şi bulgară din Franţa, odată cu ultimul val de extindere a Uniunii Europene. Odată cu aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, a explicat deputatul francez, Franţa s-a confruntat cu un val de imigranţi romi din aceste două ţări, val ajuns la "proporţii realmente intolerabile", chiar şi pentru imigranţii înşişi.

"Republica este neputincioasă în problema romilor"

"Familii întregi, sate întregi au plecat din ţările lor de origine unde trăiau în condiţii nedemne pentru a se instala în ţara noastră, în condiţii foarte dificile - fără loc de muncă, fără locuinţă", a mai spus fostul secretar de stat însărcinat cu afacerile europene, care a abordat deseori, de-a lungul ultimilor ani, problema romilor în discursurile lui.

În prezent, a declarat politicianul UMP, sunt 30.000 de astfel de persoane, care merg dintr-o tabără de imigranţi într-alta. Astfel de familii şi, deseori, copiii lor cad în mâinile unor grupări mafiote, care câştigă sute de milioane de euro exploatându-i". Mai departe, aceşti imigranţi originari din România şi Bulgaria ajung să se prostitueze şi să îi jefuiască pe francezi şi pe turişti.

"Confruntaţi cu aceste probleme, drepturile noastre sunt fără valoare, pentru că este vorba despre cetăţeni europeni. Aşadar, libertatea de circulaţie. Dreptul de şedere de trei luni nu este verificat, bineînţeles, iar minorii nu pot fi pedepsiţi. Pe scurt, Republica este neputincioasă", i-a transmis Pierre Lellouche ministrului francez de Interne, căruia i-a cerut detalii despre planul de acţiune al Guvernului în această problemă. 

FOTO: Lionel Bonaventure/AFP/Mediafax

"Comisia Europeană ne dă lecţii de morală. Cauza problemei, în România"

Cauza stării de fapt, susţine deputatul francez, se găseşte în ţările de origine ale acestor imigranţi: "România şi Bulgaria primesc - atenţie! - 20 de miliarde de euro de la contribuabilii noştri pentru a integra aceste populaţii rome. Astfel, întrebarea mea este simplă: Ce veţi face pentru a pune punct nepăsării Comisiei Europene? Doamna Reding (vicepreşedinte al Comisiei şi comisarul pentru Justiţie, n.red.) ne dă lecţii de morală. Ce aveţi de gând să faceţi pentru a pune punct comportamentului unui stat fără scrupule (traducere aproximativă, fr.: "voyou") care ia banii contribuabililor europeni şi ne exportă săracii săi?", l-a întrebat Lellouche pe ministrul francez de Interne.

Înainte de a-i răspunde, Valls l-a criticat pe fostul secretar de stat al afacerilor europene, declarându-se "uimit" şi "siderat" faţă de felul în care Lellouche a jignit Comisia şi un stat membru al Uniunii Europene.

"Şi ne mai şi daţi lecţii despre Europa. Consider asta la fel de uimitor", a mai comentat Valls.

"Dosarul rom, ca multe alte dosare, a fost moştenit de noi (socialiştii, n.red.), pentru că voi (centru-dreapta, fosta guvernare, n.red.) nu aţi reuşit să îl rezolvaţi, din cauza discursului stigmatizant referitor la această populaţie", şi-a început Valls răspunsul.

Replica lui Valls, printre atacuri politice

FOTO: Andreea Alexandru-Mediafax Foto

Mai departe, ministrul a subliniat că această problemă trebuie tratată cu mult pragmatism şi realism. În acest proces, autorităţile trebuie să aibă grijă să nu aducă atingere drepturilor acestor persoane, respectului pe care îl merită, dar trebuie să fie ferme în ceea ce priveşte taberele de imigranţi.

"Aceste tabere trebuie evacuate, pentru că sunt condiţii sanitare sau de siguranţă care sunt intolerabile", a transmis Valls, care i-a dat dreptate deputatului în privinţa nevoii intensificării luptei contra crimei organizare şi a traficului de carne vie.  Aici, este nevoie şi de cooperarea cu poliţia română, a subliniat Valls, reluând astfel mai multe teme discutate şi toamna trecută la Bucureşti. Cu ocazia acelei vizite, se vehicula un număr de 15.000 de romi în comunitatea din Franţa.

"Există un dialog cu autorităţile române şi cu Comisia Europeană, pentru că, da, la acest nivel trebuie să se găsească soluţii. Este nevoie de timp, de implicarea tuturor părţilor, de fermitate", a mai răspuns Manuel Valls, după care şi-a încheiat intervenţia cum a şi început-o: cu un atac la adresa adversarilor politici care i-au precedat la conducerea Franţei: "pe acest subiect, aveţi un bilant dezastruos. Nu sunteţi deloc credibili la nivel european, în timp ce noi chiar acţionăm în această privinţă".

Declaraţiile integrale ale lui Pierre Lellouche

Declaraţiile integrale ale lui Manuel Valls

Citește și: