17 vizualizări 25 iun 2008

Renumele de care se bucură România până şi în statele fostei Iugoslavii nu este totuşi unul cu care să ne putem mândri. Dovadă stau declaraţiile unor oficiali şi jurnalişti sloveni, care, în ciuda politicii împăciuitoare şi neutre pe care micul stat a avut-o mai ales în ultima jumătate de an la şefia preşedinţiei Uniunii Europene, nu pot evita subiectele spinoase legate de ţara noastră. Pe de o parte, unul dintre succesele preşedinţiei slovene a fost legat de regimul vizelor pentru România. Negocierile preşedinţiei cu Australia şi semnarea unui acord cu această ţară privind datele pasagerilor a deschis calea unei recompense neaşteptate pentru partea română. "Australienii au fost atât de bucuroşi că au reuşit să semneze un acord cu UE privind datele pasagerilor, că au decis să ridice obligativitatea vizelor pentru România, Bulgaria şi Polonia", a declarat David Brozina, consilierul ministrului de Interne din Slovenia, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii mass-media din România. Imaginea românilor în Slovenia nu este însă prea bună. Pe lângă faptul că ţara noastră este văzută la nivel european drept o răscruce a fluxurilor de trafic de droguri din Afganistan, românii le fac tot mai multe probleme autorităţilor de la Ljubljana. "Până să apară românul, nu ştiam cum se golesc bancomatele", a explicat Marko Gasperlin, coordonatorul grupului de lucru pentru evaluarea Schengen din Slovenia. Cu toate acestea, există şi o parte plină a paharului din punctul de vedere al oficialilor sloveni: infractorii români sunt de multe ori doar în tranzit în ţara lor, iar cu adevărat important este faptul că la nivel politic România a fost mereu unul dintre statele prietene ale preşedinţiei slovene şi nu a blocat nicio iniţiativă a acesteia.

MEDIA SLOVENĂ, VIZIUNE SIMILARĂ CU CEA ITALIANĂ

În ciuda diplomaţiei de care dau dovadă autorităţile slovene, percepţia negativă în ceea ce îi priveşte pe români este confirmată şi întărită cu exemple de reprezentanţii celor mai mari cotidiene din Slovenia, "Delo" şi "Dnevnik". Atitudinea faţă de români este una destul de tranşantă, dar explicabilă prin evenimentele de care se lovesc zilnic slovenii – de pildă cerşetorii de etnie romă din România, des întâlniţi pe străzile principale ale Ljubljanei, ca de altfel şi ţiganii care încearcă să vândă telefoane la „super ofertă” trecătorilor. În acest context, redactorul şef-adjunct al "Delo", Darijan Kosir, a explicat că toate ştirile legate de România şi de români au o tentă preponderent negativă, generată de infracţiunile comise de aceştia. "Când spui România te gândeşti la hoţi, la prostituţie. Sunteţi victimele celor 12 persoane care au comis infracţiuni în Slovenia", a explicat jurnalistul. Mai mult, a explicat Kosir "aveţi nevoie de timp să fiţi acceptaţi. Totuşi, consider că mergeţi în direcţia bună". La rândul său, Zoran Senkovic, şeful secţiei de Externe de la publicaţia "Dnevnik" explică că percepţia despre români în Slovenia nu este mai rea decât în alte state europene. "Este o reflectare a ceea ce se întâmplă în Italia cu românii. Am avut cazuri cu români implicaţi în fraude şi spargeri de bancomate, dar nu cred că este ceva special în Slovenia în ce-i priveşte. Poate o parte din oameni îi confundă pe români cu romii", a mărturisit jurnalistul.

GIGI BECALI, UN NUME SONOR

Cu toate acestea, reprezentanţii cotidienelor slovene au admis că există chiar similitudini cu omologii lor români, chiar dacă a face o comparaţie la nivel economic şi politic este imposibilă, având în vedere decalajul dintre cele două state. Spre exemplu, publicaţia "Delo" (cu un tiraj de 60.000 de exemplare pe zi, o cifră imensă având în vedere că Slovenia are puţin peste 2 milioane de locuitori) este deţinut de un om de afaceri, catalogat în nenumărate rânduri drept „mogul”, ca şi patronii din mass-media română. Acesta deţine şi cea mai mare companie producătoare de bere din Slovenia, dar şi aproximativ 50% din cel mai mare lanţ de supermarketuri. Totuşi, susţine Darijan Kosir, patronul "Delo" nu intervine în politica editorială a publicaţiei. Asemănările se opresc însă aici, cel puţin din punct de vedere salarial. Un jurnalist sloven poate câştiga aproximativ 1.800 de euro explică Kosir, 1.500-susţine şi Borut Godec de la "Finance" (singurul cotidian financiar din Slovenia), în condiţiile în care salariul mediu este de 1.100 de euro. Dintre figurile româneşti de pe scena politică şi nu numai, unii jurnaliştii au mărturisit că nu au reţinut figura unui oficial anume, dar numele lui Gigi Becali nu le este străin. "Nu de alta, dar slovenii se uită cu plăcere la meciurile de fotbal, inclusiv la cele în care joacă Steaua", a explicat Kosir. (Maria Toader, Ljubljana)

Citește și: