Alina Matis
10061 vizualizări 26 aug 2012

O echipă de cercetători din Franţa şi Belgia a numit o nouă specie de dinozaur descoperită în regiunea franceză Aix-en-Provence "dinozaurul ţigan", pe motiv că este înrudit cu o specie de dinozaur găsită în România, informează AFP, potrivit Le Point. Descoperirea, pe cât de importantă pentru paleontologia mondială, riscă să zădărnicească eforturile recente ale politicienilor francezi de a veni cu o nouă abordare asupra problemei romilor de pe teritoriul Franţei, majoritatea originari din România şi Bulgaria.

Atsinganosaurus velauciensis (adică "dinozarului ţigan") a trăit în urmă cu 75 de milioane de ani, în Cretacicul superior, şi face parte din familia titanozaurilor (dinozaur ierbivor de talie mare). Până în prezent, în Europa au mai fost descoperite doar trei specii de titanozauri. Dat fiind că asemenea descoperiri au fost făcute şi în ţara noastră, paleontologii care au lucrat în Aix-en-Provence au decis că legătura dintre dintre dinozaurul lor şi "verii din România" justifică numele de "dinozaur ţigan".

"Am găsit mai bine de 70% din scheletul animalului, însă din păcate nu şi craniul. Vom putea să realizăm o reconstituire fidelă", a declarat Geraldine Garcia, cercetătoarea de la Universitatea din Poitiers care a condus proiectul din sud-estul Franţei, conform AFP.

Situl de 300 de metri pătraţi, care se află lângă oraşul Velaux, a fost descoperit în 1993, însă săpăturile nu au început decât în 2002. În total, au existat trei reprize de săpături - în 2002, 2009 şi 2012 - , făcute de echipa de la Universitatea din Poitiers, în colaborare cu Institutul Regal de Ştiinţe Naturale din Bruxelles. Lucrările au avut loc în cea mai mare discreţie, scrie presa franceză, pentru a preveni eventualele jafuri.

Pe lângă "dinozaurul ţigan", paleontologii au mai descoperit un craniu de crocodil, precum şi fragmente din scheletele altor specii de dinozauri. După ce vor fi studiate, toate aceste fosile vor ajunge în muzeul oraşului Velaux, căruia îi aparţine situl în care au fost găsite.

Franţa încearcă o nouă aborsare în problema romilor

Sâmbătă, premierul francez Jean-Marc Ayrault a anunţat că Franţa va negocia cu România şi Bulgaria, în vederea găsirii unei noi strategii pentru problema romilor, potrivit AFP, citată de Mediafax.

Totodată, premierul lui Hollande a declarat că ţara sa va cere "în zilelele următoare" o reuniune a Consiliului European, pentru a discuta despre imigranţii de etnie romă. "Vrem ca această problemă să fie tratată la scară europeană şi vom cere în zilele următoare o reuniune a Consiliului European", a anunţat Ayrault.

Planurile francezilor vin după ce mai multe tabere ilegale de romi din Franţa au fost desfiinţate în această vară, proceduri care au fost contestate de diverse asociaţii împotriva discriminării şi chiar şi de o aripă a Partidul Socialist aflat la putere.

Săptămâna trecută, însă, după o reuniune interministerială pe tema taberelor de romi prezidată de Jean-Marc Ayrault, Parisul a anunţat că va flexibiliza condiţiilor de angajare pentru cetăţenii români şi bulgari, mai ales pentru cei de etnie romă. Decizia a fost lăudată atât de Comisia Europeană, cât şi de România. Ministerul Afacerilor Externe, condus de Titus Corlăţean, a "salutat" imediat, prin intermediul unui comunicat, "maniera de care guvernul francez dă dovadă în abordarea constructivă a integrării populaţiei de etnie romă".

Citește și: