670 vizualizări 14 dec 2013

Cel mai mare sindicat şi susţinător financiar al laburiştilor aflaţi în opoziţie în Marea Britanie, Unite, se oferă să-i înveţe pe românii şi bulgarii din Regatul Unit să îşi ceară drepturile după liberalizarea pieţei muncii, la 1 ianuarie. Consultanţa este oferită ca recompensă la înscrierea în sindicat, scrie Daily Mail în ediţia de astăzi.

Deşi are peste un milion şi jumătate de membri, Unite caută şi alţii, tipărind deja formulare de înscriere în română şi în bulgară, în ciuda faptului că atât guvernul conservator cât şi laburiştii din opoziţie au susţinut constant că imigranţii trebuie să vorbească bine engleza.

Românilor şi bulgarilor fără slujbe li s-a făcut oferta de a fi membri contra sumei de 50 pence pe săptămână, aproximativ 2,5 lei. În schimb, li se promite asistenţă pentru a cere Guvernului toate formele de sprijin la care ar avea dreptrul.

Publicaţia britanică menţionează, în acest context considerat îngrijorător la Londra, întâlnirea din 2011 dintre coordonatoarea politică a sindicatului, Clare Moody  şi reprezentanţii PSD Alexandru Petrescu (liderul PSD Anglia) şi Ciprian Bolos (vicepreşedinte PSD Diaspora), într-o „încercare de a urgenta intrarea românilor de pe teritoriul Mariii Britanii în Unite”.

Guvernul a refuzat până acum să estimeze măcar câţi imigranţi vor veni să se stabilească în Marea Britanie după liberalizarea pieţei muncii la 1 ianuarie, însă experţii britanici vorbesc de câteva sute de mii în următorii ani. Deocamdată, cifrele neoficiale indică faptul că în Regatul Unit trăiesc în jur de jumătate de milion de români.

Conservatoarea Priti Patel a catalogat comportamentul Unite drept „fără ruşine”, susţinând că, în opinia sa, „este incredibil de iresponsabil”. „Laburiştii sunt cei care au deschis porţile pentru imigranţii din salte state UE. Acum, aliaţii lor din sindicat îi încurajează practic să vină, dându-le sfaturi despre cum ne pot exploata istemul de beneficii”, a reclamat ea.

Citește și: