Mircea Olteanu
6623 vizualizări 2 feb 2019

O înregistrare dată publicităţii recent arată momentul ruperii barajului minier şi avalanşa de noroi şi deşeuri feroase care s-a revărsat peste o parte din localitatea Brumadinho din statul Minas Gerais şi a contaminat râurile din aval.

"Minas Gerais are o istorie seculară ca fiind indulgentă cu sectorul minier. Este ceva cultural ", a declarat deputatul brazilian Joao Vitor Xavier, relatează agenţia The Associated Press.

Oficialul a mai afirmat că industria minieră reuşeşte să convingă populaţia şi autorităţile prezentând beneficiile economice ale proiectelor, însă pun profitul mai presus de siguranţă.

Moment dam collapses in Brazil !!! #collapse @BrazilGovNews pic.twitter.com/QQ62AM1Ezo

— ALOK SINGH RAJPUT (@AKSRAJPUTSINGH) February 2, 2019

Mai mult, astfel de catastrofe s-ar putea produce din nou, în contextul în care autorităţile braziliene încearcă să facă mai permisivă legislaţia minieră în numele dezvoltării economice.

Primarul din apropierea oraşului Brumadinho, Avimar de Melo Barcelos, a declarat reporterilor că localitatea sa a rămas profund afectată deoarece drumurile principale sunt încă blocate de noroi. În afară de tragedia umană, de Melo Barcelos a subliniat că oraşul va avea nevoie de ajutor financiar de la Guvern, deoarece aproape 35% din impozitele colectate pentru municipalitate provin din activităţile miniere.

"Suntem un oraş minier. Dacă vom pierde acele 35% din colectarea impozitelor, nu vom putea să participăm la serviciile sociale de bază ",
a declarat primarul.
 
Cel puţin 115  persoane au murit şi alte peste 250 sunt considerate dispărute în urma ruperii barajului minier din oraşul Brumadinho din Brazilia, care a provocat o alunecare masivă de teren.
 

Oficialii ONU pentru Drepturile Omului au cerut miercuri o investigaţie oficială a dezastrului şi a făcut apel autorităţilor din Brazilia să prioritizeze evaluările de siguranţă ale barajelor miniere.

Cauza prăbuşirii barajului din Brumadinho nu este momentan cunoscută, compania care deţine barajul susţinând că a respectat toate procedurile de siguranţă.

 

Vineri, în timp ce minerii se aflau în pauza de prânz, barajul de la Brumadinho, din sud-estul Braziliei, a cedat şi o cantitate uriaşă de noroi roşiatic s-a revărsat de-a lungul văii, distrugând totul în cale. ”Am văzut cum noroiul venea de pe deal şi zdrobea copacii. Făcea un zgomot copleşitor,” povesteşte Simone Pedrosa, care şi-a urcat familia în maşină şi au gonit spre cel mai înalt loc pe care l-au găsit în apropiere. ”Dacă am fi luat-o în cealaltă direcţie, am fi fost morţi acum. N-am să uit niciodată zgomotul ăla. Nu pot să mi-l scot din cap.”

The latest on #Brazil bam #collapse: Parts of the city of #Brumadinho were evacuated, and firefighters rescued people by helicopter and ground vehicles. https://t.co/YWMwN5UNhc pic.twitter.com/IRzgJsOI5E

— China Plus News (@ChinaPlusNews) January 26, 2019

Potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei Vale, barajul conţinea sedimente miniere care nu sunt toxice, în principal nisip. Agenţia pentru mediu a Braziliei a amendat firma cu 66,32 de milioane de dolari, iar un judecător federal a pus sechestru pe bunuri în valoare de 1,33 miliarde de dolari ale companiei, în vedere despăgubilor pentru daunele create de revărsarea fluviului de noroi.

 

Citește și: