Raluca Pancu
46730 vizualizări 7 apr 2017

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a catalogat atacul SUA în Siria drept o "agresiune asupra unui stat suveran".

"Vladimir Putin vede în acest atac drept o încercare de a distrage atenţia lumii de la victimele acţiunilor întreprinse de armata militară americană în Irak, iar acest atac va deteriora relaţia SUA-Rusia, care se află într-un stadiu deplorabil", a spus Dmitry Peskov. 

Potrivit lui Peskov, liderul de la Kremlin "crede că aceşti paşi nu ne aduc mai aproape de scopul final în lupta împotriva terorismului internaţional".

"Din contră, crează grave obstacole în faţa eforturilor de a construi o coaliţie internaţonală care să lupte şi să se opună eficient răului global. Preşedintele Donald Trump a susţinut asta ca fiind unul dintre obiectivele cheie ale campaniei sale electorale”, a mai spus Dmitry Peskov.

Statele Unite au lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria de unde ar fi fost lansat atacul cu arme chimice de zilele trecute, atribuit administraţiei al Assad şi în care au murit aproape 90 de persoane, între care mulţi copii. Oficiali americani au declarat că trupele ruseşti au fost informate înaintea atacurilor cu rachete asupra bazei siriene şi că loviturile nu au vizat zone unde acestea erau prezente. Rusia a anunţat că va solicita o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, iar guvernatorul provinciei Homs, unde au avut loc atacurile cu rachetă, a susţinut că acestea ”servesc intereselor grupărilor armate teroriste”.

"În această noapte am ordonat un atac militar asupra bazei aeriene din Siria de unde a fost lansat atacul chimic. Este de interes naţional vital în planul securităţii pentru SUA să prevină şi să descurajeze răspândirea şi utilizarea armelor chimice mortale. Nu poate fi nicio contestare în privinţa faptului că Siria a utilizat arme chimice interzise, încălcând obligaţiile care îi revin în baza Convenţiei privind interzicerea armelor chimice şi ignorând presunea Consiliului de Securitate al ONU. Încercările anterioare de a-i schimba comportamentul lui Assad au eşuat şi au eşuat cu consecinţe dramatice", a declarat preşedintele SUA, Donald Trump, la puţin timp după lansarea atacului.

Departamentul american al Apărării a anunţat la 4.40, ora Siriei, (4.40, ora României), că 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de la bordul unor distrugătoare aflate în estul Mării Mediterane.

Bombardardamentul Statelor Unite este o ripostă faţă de recentul atac chimic produs recent în orăşelul Khan Sheikhoun, situat în provincia siriană Idlib.

Baza aeriană atacată de Statele Unite se află în zona Shayrat, în provincia Homs.

La scurt timp, Administraţia Bashar al-Assad a confirmat că Statele Unite au lansat un atac asupra unei baze militare siriene, precizând că s-au înregistrat victime, după ce Rusia, principalul aliat internaţional al Siriei, atrăsese atenţia că un astfel de atac va avea consecinţe grave.

"Una dintre bazele noastre militare din centrul ţării a fost vizată în această dimineaţă de un atac cu rachete american şi există decese", a transmis armata siriană, citată de agenţia oficială SANA.

"Rusia avea semnale directe că se pregătea o operaţiune militară împotriva Siriei; iniţiatorii operaţiunii vor purta responsabilitatea consecinţelor", a avertizat Vladimir Safronkov, adjunctul ambasadorului rus la Naţiunile Unite.

Citește și: