Valentin Vidu - Mediafax
1975 vizualizări 1 apr 2016

"Desigur, răspunsul nostru va fi complet asimetric. Va fi calibrat să corespundă ideilor noastre cu privire la nivelul ameninţării militare, să fie mai eficient şi nu prea scump", a ameninţat Aleksandr Gruşko pe postul rus Rossia-24.

"Putem observa că Statele Unite continuă să-şi sporească prezenţa militară în Europa, punând un accent pe frontul estic", a constatat el.

"Nu suntem observatori pasivi. Aplicăm în mod sistematic toate măsurile militare care sunt necesare pentru a compensa această sporire a prezenţei militare total nejustificate", a avertizat el.

În opinia ambasadorului rus, Summitul NATO de la Varşovia pare că va continua tendinţa acestei consolidări militare a "flancului estic" european.

El a apreciat că în cadrul viitorului Summit NATO ar putea fi adoptate măsuri suplimentare în vederea reformării armatei şi forţelor de ordine din Ucraina.

Viitorul "summit NATO ar putea adopta o decizie cu privire la crearea unor noi fonduri în vederea susţinerii armatei şi forţelor de ordine din Ucraina, pe lângă cele şase fonduri curente. Însă nu mă aştept la paşi calitativi în această direcţie", a spus diplomatul rus.

De asemenea, Gruşko a declarat, într-un interviu pentru ziarul Izvestia, că Rusia consideră rotirea trupelor Alianţei Nord-Atlantice drept o încălcare a Acordului Rusia-NATO din anii '90, pe care Moscova îl numeşte "Actul Fondator ", care interzice mobilizarea unor trupe combatante suplimentare în Estul Europei.

"Am spus în mai mult rânduri că o rotaţie (a trupelor) pe o perioadă nedeterminată nu este cu nimic diferită de o mobilizare permanentă", a subliniat el.

În afară de această rotire, acţiunile NATO în Europa încalcă Actul Fondator inclusiv din punct de vedere formal, a denunţat Gruşko.

"Construirea a două baze pe segmentul european al sistemului global antibalistic este în desfăşurare", a explicat el.

"Baza din România a ajuns în faza de pregătire operaţională, iar predarea comenzii către NATO a fost programată pentru mai", a subliniat Gruşko.

"Construirea unei instalaţii în Polonia continuă şi ea", a spus el, apreciind că "aceste baze îndeplinesc deja criteriile unei importanţe strategice şi sunt permanente".

Ambasadorul rus la NATO a apreciat de asemenea că Tratatul forţelor armate convenţionale în Europa (CFE) "nu are legătură cu realitatea" şi a acuzat statele membre NATO că nu sunt pregătite să susţină adaptarea acestuia la noi condiţii, adăugând că, din acest motiv, regimul controlului armelor este practic inexistent.

Citește și: