Gandul.info
Andrei Ionascu
1775 vizualizări 5 mar 2018

'Noi ne-am adresat la structurile internaţionale de profil şi la organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului să dea o notă obiectivă la acţiune autorităţilor moldoveneşti. Nu există încă o reacţie clară. Mai exact, o reacţie există, dar e nesemnificativă. În pofida acestui fapt, în Moldova se intensifică tensiunile asupra mass-media. Dacă postul TV nu va accepta să-şi schimbe grila de emisie, el riscă amenzi mai mari şi apoi chiar şi retragerea licenţei. Astfel, suntem martorii faptului că o ţară europeană, care doreşte să devină membru cu drepturi depline al UE, alunecă spre practicile totalitare de control şi de presiune directă asupra mass-media care nu convine Chişinăului oficial, până la interzicerea activităţilor lor. Ne exprimăm protestul ferm în legătură cu acţiunile antidemocratice care vizează suprimarea libertăţii de exprimare", a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Deputaţii din Duma de Stat a Federaţiei Ruse au adoptat, luni, o declaraţie cu privire la inadmisibilitatea discriminării mass-media ruse în Republica Moldova. Prin documentul adoptat, aceştia au cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Consiliului Europei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să condamne legea antipropagandă.

"Legea este prezentată sub forma urmării celor mai bune practici ale UE, se afirmă că legislaţia Republicii Moldova se adaptează la standardele Convenţiei Europene privind Televiziunea Transfrontalieră. A auzit cineva despre asta în Uniunea Europeană? Apelul nostru este de a avea o evaluare expertă pentru legea discriminatorie privind lupta împotriva <propagandei străine> referitor la conformitatea cu principiile fundamentale şi normele dreptului internaţional", a mai transmis Maria Zaharova.

La 12 februarie, a intrat în vigoare legea pentru modificarea şi completarea Codului Audiovizualului din Republica Moldova, cunoscută şi ca legea antipropagandă, care prevede interzicerea programelor de televiziune şi radio cu un conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic altele decât cele produse în statele membre ale UE, SUA, Canada şi în statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Radiodifuzorii şi distribuitorii de servicii aflaţi sub jurisdicţia Republicii Moldova au avut un termen de 30 de zile pentru a-şi adapta serviciile de programe şi ofertele de servicii la noile norme audiovizuale, după ce legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Pentru încălcarea prevederilor legii respective, radiodifuzorii şi distribuitorii de servicii riscă sancţiuni sub formă de amendă.

Consiliul Audiovizualului de la Chişinău a reiterat convingerea că noile prevederi vor contribui semnificativ la interzicerea propagandei străine în Republica Moldova şi va asigura protecţia faţă de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior.

Andrei Ionascu, andrei.ionascu@mediafax.ro

Citește și: