Mircea Olteanu
9663 vizualizări 27 dec 2018

După ce a asistat joi la testarea noii rachete hipersonice Avangard, preşedintele Vladimir Putin a declarat că arma este imposibil de interceptat şi va asigura securitatea Rusiei pentru următoarele decenii.

”Un succes extraordinar şi un minunat dar de Anul Nou pentru poporul rus,” le-a spus Putin generalilor, după ce a asistat la transmisia în direct a lansării rachetei Avangard. Aceasta este una dintre noile arme nucleare prezentate de preşedintele rus în martie, pe care Rusia le dezvoltă ca răspuns la extinderea sistemului defensiv american.

În testul de joi, o rachetă hipersonică Avangard a fost lansată de la baza Dombarovski din sudul Munţilor Urali şi a lovit cu succes o ţintă aflată la aproximativ 6.000 de kilometri depărtare, în poligonul Kura din Peninsula Kamceatka, în Orientul Îndepărtat rus, a anunţat miercuri Kremlinul, potrivit agenţiei The Associated Press.

Avangard a atins o viteză de 20 de ori mai mare decât cea a sunetului, astfel că noua armă este imposibil de interceptat de sistemele antirachetă, a declarat vicepremierul rus Iuri Borisov.

Serghei Ivanov, consilier prezidenţial şi fost ministru rus al Apărării, a declarat că racheta Avangard îşi schimbă constant cursul şi altitudinea în timpul zborului prin atmosferă. Spre deosebire de vehiculele anterioare de transport focoase nucleare, care au o traiectorie predictibilă, sistemul Avangard are un zbor haotic, în zigzag, astfel că este imposibil de estimat cu acurateţe locaţia armei, a subliniat Ivanov.

Oficialul rus a mai afirmat că sistemul "Avangard a costat de câteva sute de ori mai puţin decât SUA au cheltuit pe apărare antirachetă".

În anul 2004, în timp ce SUA dezvolta un sistem antibalistic care anihila ameninţarea reprezentată de arsenalul atomic al Moscovei, preşedintele Vladimir Putin anunţa că Rusia va dezvolta o nouă armă hipersonică. Oficialii americani se declarau însă sceptici că Rusia are capacitatea de a dezvolta un astfel de sistem.

 

Citește și: