Mihai Draghici - Mediafax
29616 vizualizări 19 feb 2017

"Ţinând cont de anumite poziţii enunţate la Conferinţa de Securitate de la Munchen, Războiul Rece nu s-a încheiat încă. NATO încă este o instituţie a Războiului Rece, atât în gândire, cât şi în inimă", a declarat Serghei Lavrov, la Munchen, potrivit Tass şi Bild. 

"Cooperarea militară (Rusia-NATO -n.red.) ar trebui reluată, însă secretarul general Jens Stoltenberg (...) nu a spus că ar fi pregătit pentru acest lucru. Este regretabil", a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

Un sistem mondial unipolar nu poate fi funcţional pe termen lung, astfel că liderii comunităţii internaţionale ar trebui să opteze pentru o ordine geopolitică mai corectă, a continuat şeful diplomaţiei ruse. "Este clar că nu suntem de acord cu cei care acuză Rusia şi noi centre de influenţă internaţională de tentative de subminare a aşa-numitei ordini mondiale liberale. Crizele acestui model geopolitic erau programate chiar şi când a fost inventat conceptul globalizării economice şi politice, fiind utilizate ca instrument pentru a furniza creştere economică clubului ţărilor de elită şi pentru a le domina pe altele", a spus Lavrov. 

"Vom vedea cum va evolua dialogul nostru cu Uniunea Europeană şi cu NATO. Poziţia noastră este onestă şi bazată pe principii corecte", a adăugat el, subliniind că Rusia nu poate fi încântată că Uniunea Europeană nu găseşte puterea de a depăşi politicile antiruse. "Sperăm că vor prevala argumentele rezonabile", a adăugat Lavrov. 

„Liderii responsabili trebuie să facă o alegere. Sper că această alegere va fi cea a unei ordini mondiale democratice şi juste. Dacă vreţi, numiţi-o post-occidentală”, a continuat el, precizând că fiecare stat suveran va căuta „echilibrul între interesele sale şi cele ale partenerilor săi”, a fost concluzia şefului diplomaţiei de la Moscova. 

 

Citește și: