56 vizualizări 11 apr 2011

Centrala nucleară de la Fukushima plătea angajaţilor responsabili cu lucrările de întreţinere, cu o săptămână înainte de seismul urmat de valuri tsunami, un salariu de 11 dolari pe oră, similar cu cel oferit pentru slujbe cu normă redusă de lanţul de restaurante McDonald's în Tokio.

Salariul plătit pentru întreţinerea reactoarelor, cu normă întreagă, indică declinul economic al regiunii Tohoku, din nordul Japoniei, în care oraşele s-ar putea să nu-şi mai revină niciodată după dezastru, notează Bloomberg.

Cutremurul cu magnitudinea de nouă grade pe scara Richter de la 11 martie şi valurile înalte de 15 metri care i-au urmat au distrus sau afectat 200.000 de clădiri şi au ras de pe faţa pământului oraşe întregi în nord-estul Japoniei. Companii ca Sony, Toyota Motor sau Sapporo Holdings au fost nevoite să închidă fabrici, ca urmare a pagubelor cauzate de catastrofele naturale, estimate de guvern la 295 miliarde dolari.

Tokyo Electric Power, operatorul centralei de la Fukushima, ar putea înregistra pierderi speciale de 2.000 de miliarde de yeni (23,6 miliarde de dolari) în acest an fiscal, început în martie, pentru a compensa comunităţile situate în apropierea centralei, potrivit estimărilor JP Morgan, citate de Reuters.

Marius Oncu, marius.oncu@mediafax.ro

Citește și: