89 vizualizări 6 aug 2010

Ameninţările preşedintelui Nicolas Sarkozy, privind inadmisibilitatea taberelor de nomazi pe teritoriul Franţei, au devenit realitate, vineri dimineaţa, când circa 100 de ţigani din România au fost evacuaţi la Saint-Etienne.

Operaţiunea din oraşul Saint-Etienne (sud-estul Franţei) s-a desfăşurat departe de ochii mass-media franceze, iar redacţiile centrale de la Paris au aflat de acţiune printr-un mesaj din partea organizaţiei Reseau de Solidarité Roms, potrivit Le Figaro.

Tabăra de la Saint-Etienne este prima din totalul celor circa 300 care se află pe teritoriul Franţei şi pe care preşedintele Sarkozy a promis că le va înjumătăţi până la sfârşitul anului. Pe de altă parte, este şi una dintre cele mai noi, fiind formată în cursul lunii mai.

Ţiganii izgoniţi din alte tabere dezafectate s-au organizat la Saint-Etienne, unde şi-au construit noi locuinţe provizorii. Conform publicaţiilor locale, citate de BBC, tabăra a fost înconjurată de un cordon de poliţişti şi jandarmi în cursul nopţii, iar imediat după răsăritul soarelui autorităţile au început evacuarea.

Operaţiunea s-a desfăşurat fără incidente, dar nu se cunoaşte soarta celor evacuaţi. În discursurile sale de o săptămână încoace, preşedintele Sarkozy a promis măsuri ferme împotriva celor ce transformă taberele în "surse de trafic ilegal, de exploatare a copiilor pentru cerşit, de prostituţie şi criminalitate".

Repatrierea, doar pentru cei dovediţi drept infractori

În baza celor spuse de Sarkozy şi de ministrul său de Interne, Brice Hortefeux, numai nomazii în cazul cărora se dovedeşte că au comis delicte vor fi "repatriaţi aproape imediat" - cel mai probabil către România (ţara din care provin cei mai mulţi) sau Bulgaria (locul doi ca număr de rromi ajunşi în Franţa).

O sancţiune şi mai gravă anunţată de Sarkozy este retragerea cetăţeniei franceze, în cazul celor care au dobândit-o în ultimii ani, dacă se fac vinovaţi de acte de violenţă care ameninţă viaţa unui poliţist sau a altui reprezentant al autorităţii statului francez.

Deşi o campanie împotriva nomazilor era în pregătire de mai multe luni, declanşarea ei a fost grăbită de o încăierare de săptămâna trecută, din Saint-Aignon, orăşel de pe Valea Loirei. Rromi au atacat ofiţeri de poliţie, după ce un om al legii l-a împuşcat mortal pe unul dintre ei, care nu a oprit la un punct de control.

În septembrie, o nouă vizită "de presiune" la Bucureşti

Tot vineri, presa franceză a relatat despre intenţiile Executivului francez de a insista mai mult asupra implicării autorităţilor de la Bucureşti în problema taberelor de nomazi din Franţa, din moment ce majoritatea celor care locuiesc în acele condiţii insalubre sunt cetăţeni români.

În acest sens, în septembrie vor sosi la Bucureşti, pentru o vizită "de presiune" asupra României, ministrul Imigraţiei, Eric Besson, şi secretarul de stat pentru Afaceri Europene din MAE francez, Pierre Lellouche.
"România nu are niciun scrupul în a se alătura concertului de proteste faţă de măsurile dure luate de Guvernul francez în lupta împotriva activităţilor de trafic, în legătură cu cetăţenii români de origine romă", a comentat Le Figaro, motivând necesitatea vizitei celor doi oficiali.

Publicaţia consideră că rromii trăiesc în România "în condiţii mizere şi discriminatorii", în timp ce autorităţile române susţin că problema acestei minorităţi este rezolvată în acord cu "normele europene".

Citește și: