Valentin Vidu - Mediafax
641 vizualizări 22 mar 2016

Fostul şef de stat este inculpat în acest dosar pentru trafic de influenţă activă, corupţie activă şi ascunderea încălcării secretului profesional.

Respingerea acestui recurs întunecă şi mai mult situaţia judiciară şi politică a fostului preşedinte, care a fost inculpat, în februarie, şi pentru finanţarea ilegală a campaniei sale prezidenţiale din 2012, comentează Reuters.

Actualul preşedinte al Partidului Les Républicains (LR) are ambiţia să participe în alegerile primare ale dreptei, în noiembrie, în vederea scrutinului prezidenţial din 2017.

Însă judecătorii şi-au încheiat ancheta, iar acţiunea la Curtea de Casaţie era ultimul obstacol dinaintea unei trimiteri la tribunal.

Suspiciunile de trafic de influenţă au apărut în cadrul unei anchete cu privire la o presupusă finanţare libiană a campaniei electorale a lui Sarkozy din 2007, ceea ce a determinat justiţia să plaseze sub ascultare două telefoane folosite de actualul lider al LR.

Judecătorii îl suspectează că a încercat să faciliteze promovarea la Monaco a lui Gilbert Azibert, pe atunci avocat general la Curtea de Casaţie, în schimbul unor informaţii cu privire la avansarea dosarului privind abuzarea de slăbiciunea miliardarei Liliane Bettencourt, în care a fost achitat.

Sarkozy, avocatul său Thierry Herzog şi fostul magistrat Gilbert Azibert - inculpaţi toţi trei -, contestau validarea de către Curtea de Apel din Paris a înregistrărilor în care fostul şef de stat se prezenta sub pseudonimul "Paul Bismuth".

Avocatul fostului preşedinte la Curtea de Casaţie, Patrice Spinosi, a atacat regularitatea acestor interceptări "pe termen lung, sinuoase", denunţând un "dosar instabil" şi "erori de drept".

El a insistat asupra faptului că afirmaţiile care au condus la inculparea lui Sarkozy au fost interceptate în alt dosar, cel privind o presupusă finanţare din partea Libiei a campaniei sale din 2007.

Avocatul general François Cordier a preconizat o casare parţială a două dintre interceptări, care nu joacă un rol central în dosar, dintre care una este o conversaţie între Thierry Herzog şi Pierre-Olivier Sur, şeful Baroului Parisului.

El cerea de asemenea casarea confiscării a două documente, clasificate ca secrete, în urma unei percheziţii la Curtea de Casaţie.

Curtea a dat curs acestor două solicitări ale lui François Cordier.

"Este o procedură bolnavă, care va continua acum", a deplâns avocatul lui Sarkozy, Patrice Spinosi, care denunţă, citat de Liberation, această procedură drept "fragilă" şi "susceptibilă să antreneze condamnarea Franţei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)".

Citește și: