Gandul
67076 vizualizări 25 aug 2016

UPDATE 08:00 MAE a anunţat, vineri dimineaţă, că a fost confirmat cel de-al şaselea deces al unui cetăţean român. Purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuţ Vâlcu, a declarat, în cadrul unei intervenţii telefonice la Realitatea TV, că starea celor cinci români răniţi, internaţi în spitale, e stabilă.

"Până la acest moment vă putem confirma oficial că s-a înregistrat cel de-al şaselea deces al unui cetăţean român. Cei cinci cetăţeni români răniţi sunt internaţi în spitalele din zonă, iar medicii ne-au comunicat prin intermediul ambasadei că starea acestora e stabilă. Viaţa lor nu e încă pusă în pericol. Noi avem echipa mobilă consulară la faţa locului", a declarat Ionuţ Vâlcu.

UPDATE 19:35 Numărul românilor răniţi a crescut de la 4 la 5, iar românii daţi dispăruţi sunt în număr de 18, conform ultimelor informaţii furnizate de MAE.

UPDATE 19:22 Bilanţul cutremurelor produse miercuri în centrul Italiei a ajuns la cel puţin 250 de morţi, zeci de persoane fiind în continuare dispărute, a anunţat joi seară Serviciul italian al Protecţiei Civile, citat de cotidianul Il Sole 24 Ore. Sute de persoane au fost rănite în urma cutremurelor, iar zeci sunt date dispărute.

UPDATE 16:45 Preotul ortodox Constantin Holban, stabilit în Italia, a declarat, în cadrul unei intervenţii telefonice la Realitatea TV, că printre victimele cutremurului s-ar afla şi un copil român, care este de negăsit.

"Chiar acum am plecat de la spital şi am încercat cu colegii preoţi, din Roma, să îl identificăm, poate se găseşte într-un spital de la Roma. Nu ştim nimic. În schimb sunt patru femei internate la spital şi sunt în stare bună, deocamdată, stabile. Una dintre cele patru persoane este mama copilului", a declarat preotul Constantin Holban.

UPDATE 15:10 Bilanţul persoanelor decedate a fost revizuit la 241, potrivit declaraţiilor făcute de şeful Serviciului de Protecţie Civilă, Fabrizio Curcio, informează Corriere.it.

UPDATE 13:40 Alţi trei români şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului din Italia, a anunţat MAE, astfel că bilanţul victimelor din România se ridică acum la 5 morţi. 11 români sunt daţi dispăruţi la această oră.

"Potrivit ultimelor informaţii obţinute din Italia, a fost confirmat decesul altor trei cetăţeni români în urma seismului survenit la data de 24 august 2016 pe teritoriul Italiei. Astfel, la acest moment, numărul cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului este de cinci persoane", a precizat MAE într-un comunicat de presă.

De asemenea, ministerul anunţă că sunt 11 persoane dispărute şi că verificările sunt în curs de derulare, echipa consulară mobilă fiind pe teren. Autorităţile române acţionează în coordonare cu cele italiene pentru a stabili dacă printre victime se află şi alţi cetăţeni romani.

UPDATE 07:40 Ministerul Afacerilor Externe a anunţat joi dimineaţă decesul unui al doilea cetăţean român în urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei. Bilanţul provizoriu al victimelor este de 247 de morţi.

De asemenea, au mai fost identificate alte două persoane de cetăţenie română printre răniţi, care se află internate pentru îngrijiri medicale.

„Echipele consulare mobile s-au deplasat la unităţile medicale unde se află internaţi cei 4 cetăţeni români răniţi şi menţin permanent legătura cu personalul specializat care îi monitorizează pentru informaţii actualizate cu privire la evoluţia stării acestora de sănătate.

Totodată, menţionăm faptul că cele doua echipe mobile au continuat demersurile de acordare a asistenţei consulare pe parcursul întregii nopţi, deplasându-se şi la o tabăra de sinistraţi unde sunt adăpostiţi 10 cetăţeni români.

În ceea ce priveşte semnalările primite în cursul zilei de astăzi privind cetăţenii români daţi dispăruţi, menţionăm că verificările continuă, în acest moment 8 persoane aflându-se în această situaţie”, se arată în comunicatul MAE.

Un cutremur de 6,0 grade a avut loc la ora 3.36 (4.36, ora României), în zona Accumoli/Arquata del Tronto (la graniţa dintre regiunile Lazio şi Marche, în centrul Italiei), la adâncimea de doar 4 kilometri. Au urmat alte două mişcări telurice, la orele 4.32 şi 4.33, cu intensităţi de 5,4, respectiv 4,8 grade, la adâncimi de 8 şi 9 kilometri. Cele trei seisme au fost urmate de zeci de replici cu intensităţi între 2 şi 4 grade.

Şeful Protecţiei Civile, Fabrizio Curcio a explicat că seismul poate fi comparat cu cel mai puternic cutremur care a lovit L'Aquila în 2009, în urma căruia au decedat peste 300 de persoane. Fondul naţional de urgenţă a alocat 234 de milioane de euro localităţilor din centrul Italiei.

Primarul oraşului Amatrice, cel mai afectat de seism, a declarat  că oraşul a fost distrus: „Drumurile din şi spre oraş sunt blocate. Jumătate din oraş a dispărut. Oraşul nu mai există”

 

UPDATE 00:31 Cel puţin 159 de oameni au murit şi peste 360 sunt răniţi în urma cutremurului de 6 grade care a lovit centrul Italiei în cursul dimineţii de miercuri. Majoritatea victimelor sunt în localitatea Amatrice, care este distrusă în proporţie de peste 50 la sută.

UPDATE 20.30: Bilanţul persoanelor decedate a ajuns la 120.

UPDATE 20.00: Cei doi români răniţi în cutremurul din Italia sunt în spital şi li se acordă îngrijiri medicale, iar numărul cetăţenilor români afectaţi ar putea suferi modificări în orele următoare, a precizat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuţ Vâlcu.

"Echipele mobile se află pe teren şi în permanentă legătură cu autorităţile italiene", a declarat Ionuţ Vâlcu. Acesta a mai spus că în cursul zilei au fost mai multe sesizări privind situaţia unor cetăţeni români, unele fiind rezolvate şi că printre aceste persoane, în general persoane adulte, s-au aflat turişti sau români care locuiesc în Italia.

UPDATE 18.45: Un român a murit, doi sunt răniţi şi alţi nouă sunt daţi dispăruţi, în urma cutremurului din Italia, anunţă MAE. Bilanţul total al victimelor, anunţat de autorităţile italiene este de cel puţin 80 de morţi.

UPDATE 17:01 Autorităţile au confirmat moartea a 73 de persoane. Alte peste o sută sunt date dispărute, cel mai probabil fiind prinse sub dărâmături.

UPDATE 15:33 Bilanţul cutremurului din Italia a ajuns la 63 de morţi, potrivit La Repubblica. „Situaţia e dramatică. Toate casele de piatră din centru s-au prăbuşit, dar ţi imobilele vechi”, a declarat şeful Protecţiei Civile din regiune. 

UPDATE 13:00 Bilanţul seismului este, la ora 12 (13, ora României), de 38 de morţi - în localitatea Accumuli (regiunea Lazio), în Amatrice (Lazio) şi în Arquata del Tronto (Marche), informează presa italiană."Cutremurul este comparabil, ca intensitate, cu cel produs în Aquila", în 2009, a declarat şeful Serviciului de protecţie civilă, Fabrizio Curcio.

VIDEO: O femeie este scoasă de sub dărâmături de salvatori

Primarul oraşului Amatrice a declarat pentru un post de radio că oraşul a fost distrus. „Drumurile din şi spre oraş sunt blocate. Jumătate din oraş a dispărut. Oraşul nu mai există. În acest moment există persoane aflate sub dărâmături. Au avut loc mai multe alunecări de teren, iar un pod este pe cale să se prăbuşească”, a declarat Sergio Perozzi.

Primul cutremur, de 6 grade, a avut loc la ora 3.36 (4.36, ora României), în zona Accumoli/Arquata del Tronto (la graniţa dintre regiunile Lazio şi Marche, în centrul Italiei), la adâncimea de doar 4 kilometri. Au urmat alte două mişcări telurice, la orele 4.32 şi 4.33, cu intensităţi de 5,4, respectiv 4,8 grade, la adâncimi de 8 şi 9 kilometri.

Cutremurul a fost simţit puternic în centrul Italiei, o zonă cunoscută cu risc seismic. La Roma, mulţi locuitori şi-au părăsit casele câteva ore de teama replicilor seismice puternice.

Situaţia cea mai gravă este în comuna Amatrice, care are 2.700 de locuitori. "Este o tragedie, jumătate din sat nu mai este", a declarat primarul localităţii, Sergio Pirozzi, citat de Corriere della Sera.

Printre persoanele dispărute figurează două afgane de 26 şi 27 de ani, membre ale unui grup de refugiaţi primiţi în Italia.

În Roma, cutremurul s-a resimţit timp de aproximativ 20 de secunde, potrivit La Repubblica.

Oraşul Amatrice, după cutremur

 

Agenţia de Protecţie Civilă a Italiei a catalogat cutremurul ca fiind ”sever”. Până acum, au avut loc mai multe replici, toate puternice.

 

 

Iniţial, cutremurul ar fi avut magnitudinea de 6,4 grade. Acesta a fost urmat de o serie de replici, notează La Repubblica.

În 2009, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade care a avut loc în regiunea Aquila, şi care s-a resimţit şi în capitala Italiei, a lăsat peste 300 de victime.

Diaconescu (INFP), despre seismul din Italia: Zona este cunoscută din 1915 cu astfel de riscuri

Mihai Diaconescu, fizician al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat, pentru MEDIAFAX, că zona din Italia în care s-a produs cutremurul cu magnitudine 6,2 este cunoscută cu astfel de riscuri încă din 1915, atunci când a avut loc un seism care a afectat 32.000 de locuitori.

"6,2 la o adâncime de 10 kilometri înseamnă foarte mult. Adâncimea de zece kilometri este dată de americani, Institutul Naţional de Vulcanologie din Italia dă adâncimea de 4-5 kilometri. Cu cât adâncimea scade, efectele vor fi din ce în ce mai mari. Zona este cunoscută de la 1915 cu astfel de riscuri. Atunci s-a produs un cutremur de 6,7 la adâncimea de 68 de kilometri sud de actualul epicentru, afectând 32.000 de locuitori. A mai fost cel din Attila cu 4,5 la 45 de kilometri sud de actuala locaţie. Mai este în 1997, cutremur de 6 la nord-vest de actuala locaţie. Deci zona este puternic afectată de producerea unui cutremur. Este o falie orientată nord-vest-sud-est, pe faliera relativă. Nu putem spune că există ciclicitate temporală. Pagubele pe care le vedem acum sunt efectele adâncimii. Un cutremur de 6 la 100-120 de kilometri nu ar fi produs aceste pagube. Însă la 4-5 kilometri adâncime efectele sunt considerabile", a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Diaconescu, cercetător, fizician INFP.

MAE: "Până la acest moment, nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români"

Ministerul Afacerilor Externe a precizat miercuri, referitor la cutremurul din Italia, că până în acest moment nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români şi că o echipă consulară mobilă se va deplasa la faţa locului.

"Până la acest moment, nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români", a precizat MAE la solicitarea MEDIAFAX.

Totodată, o echipă consulară mobilă de la Consulatul General al României la Bologna se va deplasa în regim de urgenţă în zonă pentru asigurarea asistenţei şi protecţiei consulare operative.

De asemenea, Ambasada de la Roma s-a autoseizat şi a întreprins în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile italiene pentru a obţine informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime.

MAE precizează că că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209.

Citește și: