Alina Matis
2883 vizualizări 3 apr 2013

Liderul comunităţii evreieşti din Franţa, Marele Rabin Gilles Bernheim, a recunoscut miercuri că a plagiat într-una dintre lucrăririle sale, scrie Le Point, care citează AFP. Confesiunea vine după ce conducătorul religios, ale cărui opere au fost citate şi de Benedict al XVI-lea, a negat vehement că s-ar face vinovat de plagiat în "'Quarante meditations juives".

Marele Rabin, în vârstă de 60 de ani, a subliniat că greşeala lui a fost un caz singular şi a mai spus că a reacţionat "într-o manieră precipitată şi stângace" la începutul acestui scandal de plagiat, când a încercat să pună punct acuzaţiilor cât mai repede posibil.

"Este singura şi unica dată când am făcut un asemenea gest. A fost o greşeală teribilă. Am fost înşelat. Cu toate acestea, sunt vinovat", a declarat Gilles Barnheim. Liderul religios susţine, totuşi, că plagiatul este indirect vina lui, pentru că, din lipsă de timp, a încredinţat o parte din lucrările lui de cercetare unui student.

Scandalul plagiatului din "Quarante meditations juives" a fost declanşat în urmă cu două săptămâni, când site-ul Strass de la philosophie a descoperit multe asemănări suspecte între cartea lui Gilles Bernheim şi răspunsurile filosofului Jean-Francois Loytard, într-o carte din 1996, "Devant la loi".

Citește și: