194 vizualizări 1 feb 2011

Peste 1000 de agenţi FBI, forţa de elită a poliţiei americane, au fost găsiţi vinovaţi în ultimii trei ani de comportament necorespunzător în cadrul serviciului.

Unul dintre agenţi a avut o relaţie cu o informatoare. Altul a folosit baza de date a FBI-ului pentru a căuta informaţii despre vedete care îi plăceau, informează Daily Mail.

Un angajat al FBI, implicat într-o relaţie cu o jurnalistă, i-a dezvăluit informaţii confidenţiale, apoi a şantajat-o cu o casetă video realizată împreună pentru a nu divulga în presă.

Rapoartele privind faptele angajaţilor FBI au fost obţinute de CNN şi riscă să păteze reputaţia cunoscutei organizaţii, al cărei motto este chiar "Fidelitate, Curaj, Integritate".

O altă problemă cu care s-ar putea confrunta FBI-ul în acest scandal este faptul că niciunul din angajaţii găsiţi vinovaţi nu au fost concediaţi, deşi abaterile de la codul de conduită erau grave.

Cea mai severă pedeapsă a primit-o agentul care a avut o relaţie cu o informatoare: 40 de zile de suspendare. Agentul care a urmărit materiale pornografice la locul de muncă a fost suspendat 35 de zile, iar un altul, membru al conducerii, care a folosit în alte scopuri baza de date FBI pentru a se interesa de situaţia unor dansatoare exotice, pe care le-a şi adus într-un birou FBI după terminarea programului, a primit 23 de zile de suspendare.

Preşedintele Asociaţiei Agenţilor FBI a calificat comportamentul acestor agenţi drept inacceptabil.

Cum explică FBI-ul situaţia cu 1000 de agenţi vinovaţi dar nicio sancţiune severă

"Avem o politică care presupune 0 toleranţă în privinţa comportamentului recorespunzător. Nu tolerăm comportamentul necorespunzător în cazul agenţilor. Ne aşteptăm să se comporte conform standardelor impuse agenţilor FBI. Dar asta nu înseamnă că îi dăm afară pe toţi. Angajaţii noştrii sunt oameni, cum suntem toţi. Toţi facem greşeli. Când este cazul, vom recurge la concediere. Când suntem de părere că un angajat poate fi reabilitat şi merită o a doua şansă, i-o acordăm".

Asistentul directorului FBI a spus că primeşte anual 500 de cazuri de comportament necorespunzător. Din acestea, 350 au fost rezolvate, iar 30 de persoane au fost concediaţi.

La FBI lucrează 34.400 de angajaţi, dintre care 13.700 sunt agenţi.

Citește și: