Cristina ANDREI
3780 vizualizări 7 aug 2017
Rolul de Primă Doamnă nu există în acest moment în mod formal în Constituţia Franţei, iar orice fel de cheltuieli ale soţiei preşedintelui sunt decontate din bugetul general al Palatului. Cu toate că Brigitte Macron nu ar urma să fie plătită, odată cu acest statut ar fi alocate şi sume de bani suplimentare pentru amenajarea unui birou, un staff propriu şi un buget separat, relatează The Independent. 
 
„Atunci când eşti ales preşedinte al Republicii şi locuieşti cu cineva, îţi dăruieşti şi zilele şi nopţile, îţi expui în public şi viaţa privată. Aşa că persoana care îţi stă alături ar trebui să aibă un rol care să-i fie recunoscut", a declarat Emmanuel Macron la TF1. 
 
Decizia este una cu atât mai controversată cu cât vine într-un context în care preşedintele a propus tăieri ale cheltuielilor militarilor şi ale beneficiilor pentru locuinţă ale demnitarilor. În acelaşi timp, Macron a înregistrat luna trecută cel mai mare declin în ceea ce priveşte popularitatea unui preşedinte francez, din 1995 încoace, atunci când liderul Republicii era Jacques Chirac. 
 
Actorul şi scriitorul Thierry Paul Valette a fost cel care a lansat online petiţia care până luni dimineaţă fusese deja semnată de 198.700 de oameni. „Nu există niciun motiv pentru care soţia unui şef de stat ar trebui să primească un buget propriu din fondurile noastre publice. Brigitte Macron are deja o echipă de doi sau trei angajaţi, doi secretari şi două gărzi de corp. Este suficient. Dacă acest lucru trebuie decis public, atunci ar trebui să se facă printr-un referendum, cu atât mai mult cu cât peste 65% dintre francezi nu favorizează aplicarea unui statut special pentru Brigitte Macron", a scris Valette în descrierea iniţiativei. 
 
Acesta a ţinut să adauge că petiţia nu este făcută special pentru a o ataca pe soţia lui Macron şi că „oricum ar fi, într-o perioadă de 'moralizare' a politicii franceze, cu promulgarea unui decret care interzice membrilor Parlamentului să-şi angajeze rudele, nu putem să susţinem în mod decent iniţiativa unei statui pentru soţia preşedintelui Macron". 
 
În luna iulie, liderul de la Élysée a promis să „transforme" Franţa şi să le dea cetăţenilor mai multă putere de a se implica în subiectele discutate în Legislativ chiar prin intermediul petiţiilor.  
 
 

 

Citește și: