Mihai Draghici
283 vizualizări 31 oct 2017

Documentele judiciare prezentate în investigaţia procurorului special Robert Mueller nu dezvăluie numele celor doi interlocutori. Anchetatorii afirmă doar că George Papadopoulos, fost consilier pe probleme de politică externă în echipa de campanie a lui Donald Trump, a fost anunţat în aprilie 2016 că Rusia avea informaţii compromiţătoare despre candidatul democrat, Hillary Clinton, sub formă de emailuri. De asemenea, se precizează că George Papadopoulos ar fi discutat cu un individ care are legături cu oficiali de la Ministerul rus de Externe.

Potrivit unor surse citate de agenţiei Associated Press, George Papadopoulos a avut contacte cu Joseph Mifsud şi Ivan Timofeev.

Joseph Mifsud este profesor şi director onorific la Academia Londoneză pentru Diplomaţie. Ivan Timofeev este director în cadrul Consiliului rus pentru Afaceri Internaţionale, cu sediul în Moscova.

Profesorul Joseph Mifsud a confirmat pentru cotidianul The Telegraph că el a fost unul dintre interlocutorii prezentaţi în documentele judiciare din SUA.

George Papadopolous a pledat vinovat pentru mărturie mincinoasă în ancheta privind ingerinţele Rusiei în scrutinul prezidenţial din SUA.

Paul Manafort, şeful fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump, şi fostul său subaltern Rick Gates au pledat nevinovat la acuzaţiile formulate în cadrul investigaţiei privind ingerinţele Rusiei. Cei doi foşti şefi ai campaniei electorale a lui Donald Trump sunt vizaţi de 12 capete de acuzare, inclusiv conspiraţie împotriva SUA, spălare de bani şi declaraţii false.

Rick Gates, în vârstă de 45 de ani, a colaborat cu Paul Manafort începând din anul 2006 la o firmă internaţională care a desfăşurat activităţi de lobby inclusiv în Ucraina. În martie 2016, Rick Gates s-a alăturat echipei de campanie electorală a lui Donald Trump, fiind consilier politic şi adjunct al lui Paul Manafort. Acuzaţiile se referă în principal la activităţile de lobby desfăşurate în baza unui contract cu Partidul Regiunilor din Ucraina, însă au fost formulate în cadrul investigaţiei privind ingerinţele Rusiei în scrutinul prezidenţial desfăşurat în Statele Unite în 2016, fiind probabil o modalitate de a exercita presiuni de către procurori.

Biroul Federal pentru Investigaţii, Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile.

Potrivit serviciilor secrete americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

Citește și: