Gandul.info
Marian Avram
30436 vizualizări 9 nov 2017

Declaraţiile oficialului spaniol au fost făcute în contextul în care, la începutul lunii octombrie, în regiunea catalană a avut loc un referendum pe tema independenţei faţă de Spania, care a fost anulat de către Tribunalul Constituţional de la Madrid.

Dastis a precizat că referendumurile pe tema independenţei ar putea avea loc în viitor, însă acestea ar urma să fie organizate la nivel naţional.

„Am creat o comisie în interiorul Parlamentului pentru a examina posibilitatea amendării Constituţiei pentru a putea răspunde mai bine aspiraţiilor unor cetăţeni din Catalonia”, a afirmat ministrul spaniol de Externe.

„Admitem că acolo (n.r.: în Catalonia) este o situaţie politică ce trebuie să fie analizată atent. În orice caz, o decizie pe tema acordării independenţei ar trebui luată de către toţi spaniolii”, a adăugat Dastis.

La finalul lunii octombrie, Guvernul spaniol condus de Mariano Rajoy a suspendat autonomia regiunii catalane şi a preluat conducerea directă asupra Cataloniei, dizolvând Executivul catalan şi Parlamentul regional.

Miercuri, Curtea Constituţională de la Madrid a decis că acţiunea Parlamentului catalan dizolvat de a declara independenţa regiunii autonome Catalonia este ilegală.

Citește și: