Ghita Oana Mihaela
5453 vizualizări 12 oct 2011

O scrisoare a lui Albert Einstein, din 1939, despre "abominabilul pericol" nazist, a fost vândută la licitaţie pentru 14.000 de dolari, marţi, în Los Angeles, California, informează AFP.

Suma obţinută în urma vânzării a reprezentat dublul estimărilor, potrivit reprezentanţilor casei de licitaţii.

Scrisoarea, datată 10 iunie 1939, scrisă la maşină şi semnată de mână, cu o adresă a lui Einstein de la universitatea Princeton şi în stare foarte bună de conservare, a fost vândută pentru suma de 13.936 de dolari.

Omul de ştiinţă care a primit premiul Nobel pentru fizică în 1921 i-a scris scrisoarea unui om de afaceri din New York, Hyman Zinn, pentru a-l felicita pentru ajutorul pe care acesta l-a oferit evreilor care plecau din Germania, din calea pericolului nazist.

"Sunt sigur că este o mare satisfacţie pentru dumneavoastră să aduceţi un atât de mare ajutor tovarăşilor noştri evrei persecutaţi pe care i-aţi salvat de la un pericol abominabil şi le-aţi dat şansa unui viitor mai bun", scria Einstein, care a părăsit Germania când naziştii au venit la putere, în 1933. "În aceste momente tensionate, dorinţa noastră de a ne ajuta unii pe alţii este pusă la încercare. Ne întrebăm dacă putem să reuşim să trecem peste acest hop, aşa cum au reuşit şi strămoşii noştri (...) Nu avem alte mijloace de apărare decât forţa de a fi solidari şi încrezători în cauza noastră sacră", a mai scris Einstein.

Albert Einstein a publicat, în 1905, teoria relativităţii restrânse, completată în 1915 cu teoria relativităţii generalizate, în care a afirmat că timpul accelerează sau încetineşte în funcţie de viteza de deplasare a unui obiect în spaţiu, relativ la poziţia unui alt obiect. Teoria relativităţii a lui Einstein se află la originea a numeroase romane science-fiction, care pun accentul pe distorsiunea timpului şi a spaţiului.

Citește și: