26424 vizualizări 6 oct 2012

Refuzul guvernului de la Madrid de a acorda mai mulţi bani pentru regiunea Catalonia i-a determinat pe membrii Parlamentului din regiune să voteze, cu o largă majoritate, organizarea unui referendum pentru ruperea de Spania.

Problema secesiunii Cataloniei de Spania s-a acutizat după ce guvernul de la Madrid, care se confruntă cu grave probleme financiare, a refuzat să acorde mai mulţi bani regiunii. Într-un reportaj realizat de BBC, un catalan susţine că "sentimentul oamenilor este că guvernul spaniol întreţineo atmosferă de ură, existând voci care afirmă că <<nenorociţii de catalani nu vor să colaboreze>>".

"Există o mulţime de oameni care nu simt doar în suflet, ci şi în portofele că le-ar fi mult mai bine dacă nu ar mai fi parte din Spania", a spus un alt catalan, potrivit www.bbc.co.uk. Pentru catalani, independenţa este un vis vechi, care nu a devenit niciodată însă realitate.

"În aceasta perioadă de criză, pentru Catalonia, care aduce la buget circa 7-8%, situaţia nu este deloc fericită. Dacă nu rezolvăm această problemă, cineva tot o va rezolva, poate partidele radicale", a declarat politicianul catalan Oriol Pujol.

Catalonia are o puternică industrie, care cere concesii economice, însă Madridul nu poate oferi decât austeritate şi a refuzat în mod repetat cererile pentru mai multă autonomie. Potrivit politicienilor catalani, este imposibil de împiedicat organizarea unui referendum.

De cealaltă parte, o declaraţie a unui colonel din armată spanională a inflamat spiritele. "Independenţa Cataloniei? Peste cadavrul meu şi al altor mulţi soldaţi. Astăzi este ca în 1936, dar fără sânge. Din păcate, informaţiile ne spun că economia va merge şi mai prost", a spus colonelul Francisco Alaman.

În acest moment, peste 52% din cei întrebaţi îşi doresc independenţa, iar valul poate deveni în perioada următoare fi de neoprit. Astfel, Catalonia se poate rupe de Spania. Intervievaţi, suporterii echipei de fotbal FC Barcelona susţin că se simt catalani, şi nu spanioli.

Citește și: