Iuliana Enache - Mediafax
31071 vizualizări 27 sep 2012

Liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, apare într-o nouă înregistrare video difuzată miercuri pe un site de promovare a jihadului în care povesteşte că Osama bin Laden nu vedea cu un ochi, relatează AFP.

Înregistrarea video, care durează o oră, pare să fi fost realizată în urmă cu aproximativ două luni, deoarece Zawahiri transmite salutări cu ocazia începutului Ramadanului, luna sacră a islamului care s-a încheiat la 20 august.

În al treilea episod din serie, intitulat "Zilele cu imamul", Zawahiri povesteşte despre viaţa lui bin Laden, căruia i-a succedat la conducerea reţelei extremiste după ce acesta a fost ucis în timpul unui raid al unui comando american în mai 2011, în Pakistan.

El dezvăluie, de exemplu, "pentru cei care nu ştiau", că fondatorul Al-Qaida nu mai vedea cu un ochi după un accident suferit în tinereţe la ochiul drept.

El povesteşte, de asemenea, că bin Laden a fost membru al aripii saudite a Fraţilor Musulmani, înainte de a fi exclus pentru că voia să meargă să lupte împotriva Uniunii Sovietice în Afganistan în anii '80, în pofida riscurilor unei eventuale crize diplomatice care ar fi izbucnit dacă un saudit ar fi fost arestat de ruşi în acest conflict.

Trimis în Pakistan pentru a transmite bani susţinătorilor jihadului, el a sfidat ordinele Fraţilor Musulmani şi s-a angajat în lupta armată, subliniază Ayman al-Zawahiri.

Aceasta este a 14-a înregistrare video din acest an a noului lider Al-Qaida, care a devenit cel mai căutat om din lume. Autorităţile americane oferă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru el.

Tonul mesajului este unul lejer, Zawahiri neezitând să povestească situaţii caraghioase sau să recite versuri, întrebându-l în mod repetat pe "directorul video" dacă i-a mai rămas timp.

Citește și: