Mihai Draghici
162 vizualizări 18 oct 2019

"Preşedintele Recep Tayyip Erdogan îi numeşte pe kurzi terorişti, eu sunt în dezacord total. Dimpotrivă, eu mă întreb dacă cei care îi atacă pe kurzi şi comit crime brutale precum uciderea acestei personalităţi kurde nu sunt ei terorişti", a declarat Milos Zeman pentru postul Barrandov TV, referindu-se la moartea lui Hevrin Khalaf, membră a Consiliului Democratic Sirian.

Turcia are legături cu "islamismul radical şi criminal pe care îl observăm acum în nord-estul Siriei", a subliniat Zeman.

"Cred că Turcia a comis crime de răznoi şi, în orice caz, cu atât mai puţin ar merita să devină membră a Uniunii Europene", a acuzat Milos Zeman.

Preşedintele Cehiei a criticat şi Statele Unite şi Uniunea Europeană, denunţând trădarea grupurilor insurgente kurde care au contribuit la contracararea reţelei teroriste Stat Islamic. "I-am onorat cât am avut nevoie de ei pentru combaterea reţelei teroriste Stat Islamic, iar acum i-am abandonat", a spus Milos Zeman.

ONU anchetează utilizarea de către Turcia a armelor chimice în ofensiva din Siria

Organizaţia Naţiunilor Unite a demarat anchete asupra armelor utilizate de forţele turce în ofensiva din Siria, după ce gruparea kurdă le-a acuzat de utlizarea, în mod ilegal, a fosforului alb împotriva cetăţenilor, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Organizaţia pentru ajutor umanitar Kurdish Red Crescent a semnalat existenţa, în cazul a şase pacienţi internaţi în spitalul din Hasakah, a unor arsuri provenind de la „arme necunoscute”, care, conform unor specialişti britanici, ar fi utilizat fosforul alb. Reprezentanţii organizaţiei kurde au informat că nu pot confirma utilizarea fosforului alb, iar în acest sens „lucrează cu partenerii (lor, n.red.) pentru a investiga acest subiect”.

Inspectorii pentru arme chimice din cadrul ONU au anunţat că adună informaţii, ca urmare a acuzaţiilor că substanţa chimică interzisă ar fi fost utilizată de forţele turce împotriva copiilor din Siria.

Organizaţia Internaţională pentru Interzicerea Armelor Chimice a transmis vineri, printr-un comunicat, că: „sunt conştienţi de situaţie şi că adună informaţii legate de posibila utilizare a armelor chimice”. De asemenea, aceasta a informat că „nu au determinat încă validitatea acuzaţiilor” şi că vor continua monitorizarea situaţiei din Siria.

Fosforul alb este deţinut de forţele militare ale statelor şi folosit, în mod legal, în lupte sub formă de perdea de fum în timpul zilei şi ca material pirotehnic pentru a lumina, în timpul nopţii. Utilizarea substanţei chimice împotriva cetăţenilor este interzisă, din cauza faptului că provoacă arsuri majore la nivelul pielii.

Oficialii kurzi au acuzat joi Turcia de utilizarea „armelor neconvenţionale”, cu câteva ore înaintea încheierii acordului de încetare a focului, facilitat de oficialii americani şi asumat de autorităţile de la Ankara.

Statul turc respinge acuzaţiile de utilizare a fosforului alb ca fiind false; „E bine cunoscut faptul că nu există arme chimice în inventarul forţelor armate ale Turciei”, a declarat ministrul turc de Apărare, Hulusi Akar.

Foto: Hepta

Citește și: