Gandul.info
Mihai Draghici - Mediafax
338 vizualizări 31 ian 2018

Conform surselor citate, Mike Pompeo s-a întâlnit cu Serghei Narîşkin, directorul Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), şi cu Aleksandr Bortnikov, şeful Serviciului Federal rus de Securitate (FSB). La Washington a fost şi şeful Serviciului rus de Informaţii Militare (GRU), dar nu este clar dacă şi acesta s-a întâlnit cu directorul CIA.

Potrivit agenţiei Reuters, Serghei Narîşkin s-a întâlnit şi cu Dan Coats, directorul Serviciului Naţional de Informaţii din SUA.

Ambasada Rusiei în Statele Unite a confirmat vizita lui Serghei Narîşkin la Washington. Ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a declarat pentru postul tv Rossiya-1 şi pentru agenţia Tass că şefii serviciilor de informaţii au discutat despre „lupta comună împotriva terorismului".

Conform agenţiei Reuters, Serghei Narîşkin figurează printre oficialii ruşi vizaţi de sancţiuni americane din cauza presupuselor ingerinţe ale Moscovei în scrutinul prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016.

„Întrevederile între şefi ai serviciilor de spionaj din SUA şi Rusia nu sunt un fapt inedit, iar Mike Pompeo a avut întâlniri cu oficiali din domeniul agenţiilor de informaţii ruse în cursul vizitei efectuate la Moscova în mai 2017. Dar actuali şi foşti oficiali din cadrul serviciilor de informaţii nu îşi amintesc ca atât de mulţi şefi ai serviciilor de spionaj şi ai structurilor de securitate din Rusia să mai fi venit vreodată la Washington în acelaşi timp şi să aibă şi întrevederi cu un oficial american de rang înalt. Ei se tem că oficialii de la Kremlin ar putea concluziona că Statele Unite manifestă disponibilitatea de a ierta acţiunile Rusiei şi că Washingtonul nu are determinarea necesară pentru a împiedica în mod forţat viitoare ingerinţe", comentează cotidianul The Washington Post.

Serviciile secrete americane au concluzionat în 2016 că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental. Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile. Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - sunt inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a pledat constant pentru reconcilierea cu Rusia, argumentând că Moscova este un partener esenţial pentru contracararea provocărilor de securitate pe plan internaţional.

Citește și: