Gandul.info
Silviu Bănilă
209 vizualizări 30 ian 2018

Anunţul a survenit la scurt timp după ce Mike Pompeo, directorul CIA, a avertizat că Rusia s-ar putea implica în alegerile legislative din noiembrie 2018. Anul trecut, democraţii şi republicanii au adoptat o lege care autoriza aplicarea unor sancţiuni pentru Moscova, în scopul prevenirii unor viitoare implicări în politica SUA.

Congresul american a stabilit ca termen limită pentru introducerea noilor măsuri data de 29 ianuarie 2018, scrie The Telegraph. Luni seară, Heather Nauert, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a spus că ameninţările cu sancţiuni „au fost suficiente” şi „nu vor fi luate alte măsuri”.

„Astăzi, am informat Congresul că această legislaţie şi implementarea ei descurajează acţiunile Rusiei”, a declarat Nauert.

„De la adoptarea legislaţiei, estimăm că guvernele străine au abandonat planurile de a face achiziţii de şapte miliarde de dolari în domeniul rus al Apărării”.

Declaraţia a generat criticile imediate ale unor analişti care au declarat că fie Donald Trump ascunde ceva, fie nu a luat ameninţarea rusă în serios.

Trump a negat în repetate rânduri acuzaţiile - fiind susţinut de serviciile sale secrete - potrivit cărora Rusia a avut un rol în alegerile electorale care l-au propulsat în cea mai înaltă funcţie în stat.

Unii critici au considerat că administraţia Trump a „picat” testul provocării de la Kremlin şi democraţia americană este în pericol. La rândul său, Casa Albă a publicat o listă cu politicieni şi oligarhi ruşi, pentru a pune presiune asupra preşedintelui Vladimir Putin.

Lista include 114 nume, personalităţi politice importante din Rusia, potrivit Departamentului Trezoreriei, precum şi 96 de nume de „oligarhi”, fiecare cu o avere de cel puţin un miliard de dolari. Publicarea listei nu a presupus însă şi aplicarea unor sancţiuni.

Citește și: