15023 vizualizări 16 mai 2011

UPDATE 21:25 Cele şapte capete de acuzare evocate în dosarul lui Dominique Strauss-Kahn sunt pasibile de o pedeapsă cumulată care poate ajunge la 74 de ani de detenţie, conform unor documente judiciare citate de AFP.

"Acuzatul a avut o relaţie sexuală orală şi anală cu o persoană pe care a obligat-o", se arată într-un document citat de AFP. Documentul menţionează două capete de acuzare privind o infracţiune sexuală de gradul întâi, tentativă de viol de gradul întâi, agresiune sexuală de gradul întâi, sechestrare de gradul doi, agresiune sexuală de gradul trei şi atingeri nepermise.


Dominique Strauss-Kahn, căruia luni i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, urmează să fie inculpat oficial în următoarele zile, după formarea echipei de juraţi. În cazul în care o instanţă decide plasarea în detenţie, cum este în cazul lui Strauss-Kahn, echipa de juraţi trebuie să se reunească în maxim trei zile, conform profesorului de drept Randolph Jonakait, din New York.


Echipa juraţilor, formată din 16 sau 23 de membri, se va reuni relativ rapid, în secret şi în lipsa unui judecător, pentru a analiza elementele acuzării şi ale victimei. "Dacă victima depune mărturie, va exista o inculpare.

Nu este ca la proces, nu există întrebări intercalate, iar acuzatul nu poate cita martori", explică Jonakait. Dacă se va decide inculparea, cazul ajunge la o instanţă superioară, Curtea Supremă din New York, iar inculparea oficială are loc aici.


Ulterior, se face instrumentarea dosarului, iar procesul ar trebui să aibă loc într-un interval cuprins între trei luni şi un an.

Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro


UPDATE 20:15 ABC News a publicat plângerea depusă de autorităţile din Manhattan, care descriu ce susţine menajera care ar fi fost agresată de Dominique Strauss-Kahn:

"Pârâtul s-a angajat în sex oral şi sex anal cu o altă persoană, prin forţarea acesteia; pârâtul a încercat să se angajeze în sex (normal) cu o altă persoană, prin forţarea acesteia; pârâtul a forţat persoana respectivă să întreţină relaţii sexuale cu el; pârâtul a reţinut persoana respectivă; pârâtul a supus o altă persoană la contact sexual cu el, fără consimţământul acesteia din urmă; şi pârâtul a atins părţile sexuale şi alte părţi intime ale persoanei respective, cu forţa, în mod intenţionat şi fără vreun motiv legitim; aceste atingeri sunt abuzive şi degradante şi au fost făcute pentru a satisface nevoile sexuale ale pârâtului".

În plângere se arată şi circumstanţele în care s-a produs incidentul:

"Pârâtul: 1) a închis uşa respectivului loc şi a interzis autorului reclamaţiei să părăsească locul incidentului; 2) a atins sânii reclamantei, fără consimţământul acesteia; 3) a încercat să o dezbrace pe reclamantă şi a apucat-o pe aceasta de părţile intime; 4) a obligat-o pe reclamantă să atingă cu gura părţile intime ale pârâtului, de două ori; 5) a reuşit actele de mai sus, cu ajutorul forţei".


Judecătorul instanţei din Manhattan a respins cererea de eliberare pe cauţiune a directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn, hotărând menţinerea acestuia în arest preventiv şi încarcerarea, informează AFP.


Judecătoarea Melissa Jackson a evocat riscul ca directorul FMI să fugă din Statele Unite, după ce acesta a fost arestat sâmbătă la aeroport. "Sunt un judecător corect, pur şi simplu îmi este teamă că (Strauss-Kahn - n.red.) va fugi", a spus ea, subliniind că şeful FMI a fost arestat în timp ce se afla într-un avion cu destinaţia Franţa.

Strauss-Kahn a încercat să discute cu magistratul, dar avocaţii săi l-au împiedicat.


Procurorii americani ceruseră în instanţă menţinerea în detenţie a directorului FMI şi respingerea posibilităţii eliberării pe cauţiune, în timp ce avocaţii apărării doreau eliberarea contra unei cauţiuni de un milion de dolari şi mutarea temporară la fiica sa, care locuieşte la New York.


Următoarea audiere în procesul intentat directorului FMI a fost fixată pe 20 mai.


În paralel, FMI a comunicat că Strauss-Kahn a plătit sâmbătă cazarea la Hotelul Sofitel din New York, mai precis 525 de dolari. "Din ceea ce ştiu, tariful camerei a fost de 525 de dolari şi a fost o călătorie privată a directorului general", a declarat William Murray, purtătorul de cuvânt al FMI.


Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, a fost adus luni la un tribunal din New York pentru a fi audiat în legătură cu acuzaţiile care i se aduc. Dominique Strauss-Kahn a fost arestat sâmbătă la New York, fiind acuzat de agresiune sexuală, tentativă de viol şi sechestrare de persoană, după ce o cameristă l-ar fi denunţat.


Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro

Citește și: