Vlad Popescu - Mediafax
52 vizualizări 29 aug 2013

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, este cotat la casele de pariuri cu cele mai bune şanse să preia conducerea Microsoft, al cărui CEO, Steve Ballmer, şi-a anunţat recent demisia în termen de 12 luni, transmite Bloomberg.

Elop, fost executiv în cadrul Microsoft, are o cotă de 5 la 1 să îl înlocuiască pe Ballmer, potrivit casei de pariuri Ladbrokes, din Marea Britanie.

Cele mai mici şanse sunt atribuite directorului general al Apple, Tim Cook, cu o cotă de 100 la 1.

Sub conducerea lui Elop, Nokia a renunţat la sistemele de operare Symbian şi MeeGo în favoarea Windows Phone, dezvoltat de Microsoft, şi a lansat gama de smartphone-uri Lumia, pentru a se impune pe o piaţă dominată autoritar de Apple şi cuplul Google - Samsung.

Directorul general al Microsoft, Steve Ballmer, un apropiat al lui Bill Gates, a anunţat săptămâna trecută că se va retrage peste 12 luni, după 14 ani în funcţia de CEO şi aproximativ 30 de ani în cadrul companiei.

Microsoft caută un nou CEO, capabil să consolideze poziţia companiei pe smartphone-uri, tablete, căutare online, servicii video şi cloud, dar şi să perpetueze succesul avut în zona de jocuri video şi software pentru buisiness şi computere personale.

Înainte de a prelua conducerea Nokia, în 2010, Elop a fost preşedinte al diviziei business la Microsoft, fiind responsabil pentru pachetul Microsoft Office.

La câteva luni după ce a ajuns la Nokia, grupul finlandez a anunţat un parteneriat strategic cu Microsoft, cele două companii sperând astfel să prindă din urmă piaţa smartphone-urilor şi tabletelor.

Acţiunile Nokia au scăzut cu 62% în mandatul lui Elop, de la 7,8 euro la 2,96 euro.

Ladbrokes operează peste 2.700 de case de pariuri în Marea Britanie şi în Europa, precum şi o platformă de jocuri de noroc pe internet. Pariurile sportive sunt principala activitate a companiei, însă jucătorii pot miza şi pe alte teme populare, precum cursa pentru conducerea Microsoft.

Astfel, directorul operaţional al Microsoft Kevin Turner este cotat cu şanse de 6 la 1 să preia funcţia de CEO, iar vicepreşedintele executiv Julie Larson-Green, şefă la divizia Windows şi la departamentul de produse hardware, are o cotă de 8 la 1.

Tot cu 8 la 1 figurează şi Steven Sinofsky, fost preşedinte la divizia Windows a Microsoft până anul trecut şi membru în boardul fondului Andreessen Horowitz, unul dintre cei mai mari investitori din Silicon Valley.

Surse apropiate situaţiei au declarat recent că principalii candidaţi din interior la conducerea Microsoft ar fi Tony Bates, Satya Nadella, Qi Lu şi Terry Myerson. Cei patru sunt cotaţi la casele de pariuri cu şanse între 10 la 1 şi 14 la 1.

Şeful Netflix, Reed Hastings, oferă pariorilor o cotă de 16 la 1.

Directorul operaţional al Facebook, Sheryl Sandberg, CEO-ul T-Mobile USA John Legere şi cofondatorul Twitter Jack Dorsey apar cu şanse de 40-1.

Bill Gates, cofondatorul Microsoft şi cel mai bogat om din lume, are cotă de 50-1. Surse apropiate companiei au declarat că Gates nu se numără printre candidaţi.

Citește și: