15 vizualizări 3 oct 2008

Şeful Poliţiei Metropolitane din Londra, a fost forţat să demisioneze după ce a fost făcut cu ou şi cu oţet, în mod public, de către primarul conservator al capitalei britanice, Boris Johnson. Primarul i-a transmis lui Blair că „nu are încredere” în capacitatea lui de conducere, el fiind acela care a coordonat acţiunile de găsire a atentatorilor din iulie 2005.

Atunci, oamenii din subordinea lui Blair au împuşcat mortal un imigrant de origine braziliană, confundat cu un terorist. Totuşi, nimeni nu avea să fie tras la răspundere pentru acel incident, această pată pe onoarea Scotland Yard-ului (numele colocvial al Poliţiei Metropolitane, preluat de la denumirea clădirii în care se află sediul său central), fiind reamintită de intransigentul Boris Johnson.

Luând în seamă şi alte nemulţumiri ale primarului, Ian Blair şi-a prezentat demisia, deşi nici premierul Gordon Brown, nici ministrul său de Interne, Jaqui Smith, nu ar fi vrut să se ajungă la aşa ceva şi au insistat pe lângă el să nu părăsească funcţia.

Tot Guvernul de la Londra ar trebui să numească, în zilele următoare, un succesor, dar Johnson face tot posibilul să împiedice o numire şi să prelungească o stare de provizorat la conducerea Scotand Yard până ce, speră el, un cabinet al Partidului Conservator va prelua puterea în 2009. „Nu vrem un succesor numit. Vrem ceva provizoriu până ce un ministru de Interne conservator va fi numit”, i-ar fi spus Johnson lui Ian Blair, relatează Daily Mail.

Succesiunea, deschisă şi unui cetăţean străin

După demisia lui Blair, oficiali din Poliţia Metropolitană au început să redacteze criteriile de selecţie a unui viitor şef al instituţiei, care vor permite accesul la funcţie inclusiv a unui şef de poliţie de altă cetăţenie sau a unui civil.

Poate deloc întâmplător, chiar în aceste zile, Primăria Londrei l-a avut invitat, pentru un schimb de experienţă, pe şeful Poliţiei din Los Angeles, Bill Bratton. Bratton şi-a făcut un renume pe vremea când conducea Poliţia din New York, reuşind reducerea criminalităţii. În prezent, el desfăşoară un program de reducere a criminalităţii organizate pe bande de cartier în Los Angeles, acesta fiind unul dintre lucrurile care l-ar fi putut impresiona pe Johnson, al cărui Partid Conservator menţine combaterea infracţionalităţii în topul priorităţilor de campanie electorală.

Zvonurile că un străin ar putea prelua conducerea Scotland Yard au stârnit nemulţumire între ofiţeri, convinşi că numai cineva cu experienţă în problemele Londrei le poate fi lider. Noile reguli de recrutare ar putea renunţa la obligativitatea ca un şef al Poliţiei Metropolitane să aibă neapărat gradul profesional de „chief constable” (echivalent cu un general din forţele armate), iar poliţiştii londonezi nu vor să fie conduşi de „un civil”.

Nici o demisie de pe vremea lui Jack Spintecătorul

Tulburările de la conducerea Scotland Yard nu au mai dus la demisia unui şef al instituţiei din anii 1880, când nimeni nu putea da de urma celebrului ucigaş în serie cunoscut drept Jack Spintecătorul. Acum, Ian Blair va părăsi funcţia la 1 decembrie (două luni fiind obligat să aigure continuitatea la conducere), fără „a-şi reproşa ceva lui sau oamenilor din subordine”.

Blair a refuzat şi să facă vreo referire la discuţiile lui cu Johnson, negând orice presiuni politice şi motivându-şi demisia doar ca fiind „în interesul londonezilor şi al Poliţiei Metropolitane”. Vizibil întristat în timpul conferinţei de presă de acum câteva zile, şeful poliţiei nu are de ce să-şi facă griji materiale precum atâtea milioane de britanici care resimt efectele crizei financiare.

La 55 de ani, Ian Blair se desparte de o funcţie care îi asigura 241.000 lire sterline pe an, dar va avea dreptul la o pensie anuală de circa 150.000 lire.


 

Citește și: