Ana Borlescu
584 vizualizări 7 dec 2011

Şeful Statului Major al armatei ruse a apreciat miercuri că Occidentul provoacă Rusia la o nouă cursă a înarmării prin amplasarea scutului antirachetă al NATO în Europa de Est, relatează AFP.

În cadrul unei întâlniri cu ataşaţii militari străini la Moscova şi cu jurnalişti, generalul Nikolai Makarov a declarat că acest proiect considerat de Rusia ca fiind o ameninţare la securitatea sa a provocat deja activarea la sfârşitul lui noiembrie a unui sistem de alertă antirachetă la Kaliningrad, enclavă rusă în apropierea graniţelor UE.

"Rusia nu are nevoie de o cursă a înarmării, dar suntem provocaţi", a declarat generalul Makarov, reafirmând că Rusia a dorit asocierea cu acest proiect pe care Statele Unite refuză să-l modifice.

"De ce să separi Rusia de Europa? Cine are nevoie de asta? Suntem pregătiţi să cooperăm şi să dezvoltăm împreună un sistem de apărare antirachetă", a adăugat acesta.

"În locul încrederii, am revenit la suspiciuni şi neîncredere, care nu vor fi benefice Europei", a apreciat generalul Makarov.

Aceste declaraţii vin în ajunul unui consiliu NATO-Rusia de la Bruxelles, informează Mediafax.

Rusia reclamă de mult timp amplasarea scutului antirachetă, prezentat de Occident ca o modalitate de a preveni ameninţările venite din parte unor ţări ca Iranul.

Moscova a propus fără rezultat divizarea sistemului în sectoare de responsabilitate şi nu a reuşit să obţină garanţii scrise care să arate că nu este vizată de scut inclusiv prin obţinerea permisiunii de a verifica a instalaţiile Alianţei.

Preşedintele Dmitri Medvedev a avertizat în noiembrie ca va lansa rachete cu rază scurtă de acţiune de la Kaliningrad, dacă Statele Unite şi NATO continuă să pună Rusia în faţa "faptului împlinit" prin amplasarea scutului antirachetă în Europa.

Citește și: