Valentin Vidu
653 vizualizări 17 mai 2012

Serviciile secrete americane au dezvăluit o machetă a ascunzătorii din Pakistan a lui Osama ben Laden, şi anume modelul ce a permis Statelor Unite să planifice operaţiunea comandoului care l-a ucis pe liderul reţelei teroriste Al-Qaida în urmă cu un an, relatează AFP.

Această machetă a reşedinţei din Abottabad, în nordul Pakistanului, a fost expusă public miercuri, pe culoarele Pentagonului, atrăgând privirile fascinate ale militarilor şi angajaţilor, care se opresc în faţa acestei reprezentări în miniatură a faimosului loc în care s-a ascuns timp de cinci ani Osama ben Laden.

Terenurile din jurul acesteia sunt reprezentate cu argilă, în timp ce pereţii vilei sunt reproduşi din spumă de polistiren. Macheta a fost construită în şase săptămâni de către o echipă specială a Agenţiei americane de Informaţii Spaţiale (NGA), care furnizează imagini prin satelit serviciilor secrete din ţară.

NGA a expus modelul la intrarea cartierului său general din Virginia (est) începând din octombrie, a declarat pentru AFP Erica Fouche, o purtătoare de cuvânt a Agenţiei. Dar "aceasta este pentru prima dată când macheta a fost scoasă din clădire. Deşi nu mai este clasată Top Secret de ceva vreme, tocmai am putut să o arărăm publicului".

NGA a transportat modelul la Pentagon pentru ca "membrii personalului să poată fi primii care să vadă cum arată lucrul despre care au vorbit tot anul trecut", a adăugat Fouche.

"Ei au văzut desene (ale machetei), însă, atât timp cât nu ai în faţa ochilor modelul real, nu poţi să îţi dai seama de amploarea misiunii de la Abbotabad", care a condus la eliminarea lui Osama ben Laden, pe 2 mai 2011, de către un camondo Navy SEAL.

Oficialii au declarat că membrii echipei americane de comando au repetat etapele raidului efectuat pe o machetă în mărime naturală, dar că versiunea miniaturală cuprinde mai multe detalii. Acest model "arată cu adevărat cât de mare este reşedinţa, sau cât de mare era, scuze, pentru că nu mai există", a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Citește și: